Home Eten&Drinken Turkse pizza eten aan het Javaplein

Turkse pizza eten aan het Javaplein

0

Sinds 1995 zit op de hoek van het Javaplein en de Javastraat snackbar Saray. Toen destijds de bakker werd overgenomen, was het plan nog helemaal niet een snackbar te worden. Turks banket was de hoofdzaak, daarnaast kon je er een Turkse pizza kopen. Toen de rij voor de pizza’s langer werd dan die voor het banket, kwam er verandering in de zaak.

Tekst Dylan Hulkenberg | Foto Marcel de Cnock | IJopener

Het aanbod snacks werd uitgebreid; voor het traditionele Turkse banket was steeds minder plaats. Inmiddels is Saray een vaste plek geworden voor veel buurtbewoners van jong tot oud en alle mogelijke culturen. Een plek waar de bouwvakkers naast de mannen in pak staan te wachten op hun eten. Een plek waar klanten als kind al kwamen en als volwassenen nog altijd hetzelfde bestellen.

Wat is op dit moment de specialiteit van Saray? Dat blijkt een lastige vraag. Kapsalon, Turkse pizza’s of broodjes döner verkopen er allemaal even goed. De twee klanten naast mij hebben ook niet dezelfde mening over wat nu het beste is. Wel zijn ze het erover eens dat het allemaal lekker is. Ik ben echter wel achter de specialiteit gekomen: Saray blijkt nog altijd een bakker die dagelijks het brood voor elk gerecht zelf bakt. Ook het banket is niet helemaal verdwenen. Je kan jezelf na een maaltijd nog even trakteren op een stukje zelfgemaakte baklava.

Saray, Javaplein 18. Elke dag open van 10.00 tot 20.00 uur. In het weekend en in de zomer tot 22.00 uur.