Home Lezen en schrijven Twaalf schoolkampioenen lezen voor in kwartfinale Nationale Voorleeswedstrijd

Twaalf schoolkampioenen lezen voor in kwartfinale Nationale Voorleeswedstrijd

0

(Voor)lezen is leuk! Dat bewijzen de jonge voorlezers, afkomstig uit de groepen 7 en 8 en gekozen uit de 52 basisscholen uit Amsterdam en omgeving. Op zondag 18 maart zullen zij in het Oba Theater een fragment voorlezen uit een zelfgekozen boek. De kwartfinalisten strijden om een plaats in de provinciale finale op woensdag 4 april, ook in het Oba Theater.

De voorlezer die hier als beste uit de bus komt, vertegenwoordigt Noord-Holland tijdens de landelijke finale op woensdag 23 mei in Schouwburg Amstelveen.

Leerprestaties omhoog door 15 minuten lezen per dag

Uit onderzoek onder alle deelnemers in Nederland blijkt dat Jacques Vriens, Roald Dahl en Tosca Menten dit jaar populaire kinderboekenschrijvers zijn onder kinderen. Het boek Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell werd door kinderen het vaakst gekozen om uit voor te lezen. In de afgelopen 25 jaar werd Jacques Vriens het meest gelezen, zijn Achtste-groepers huilen niet is het meest populaire voorleesboek onder kinderen.

De lees- en leerprestaties van kinderen gaan enorm vooruit als zij iedere dag 15 minuten lezen. Kinderen die dagelijks 15 minuten lezen, lezen meer dan een miljoen woorden per jaar. Ze vergroten hiermee ook hun kennis van de wereld en hebben een voorsprong bij andere vakken.

Dit jaar viert De Nationale Voorleeswedstrijd feest: deze grootste leesbevorderingswedstrijd van Nederland vindt dit jaar voor de 25e keer plaats. Van de bijna 233.000 deelnemers zijn er 3.474 kinderen tot voorleeskampioen van hun school gekroond tijdens de schoolrondes van de wedstrijd. De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met openbare bibliotheken.

Kwartfinale de Nationale Voorleeswedstrijd op 18 maart om 14.00 uur in het theater van de Centrale Bibliotheek

Check www.denationalevoorleeswedstrijd.nl