Home Nieuws uit Artis Twee jonge vale gieren van Artis losgelaten op Sardinië

Twee jonge vale gieren van Artis losgelaten op Sardinië

0
De vale gieren vliegen uit. Foto Artis, Ronald van Weeren.

Dit weekeinde zijn twee jonge vale gieren (Gyps fulvus) uit Artis vrijgelaten in het wild op Sardinië. Na even afwachten gingen de gieren een voor een de tijdelijke volière uit, spreidden hun vleugels en vlogen de lucht in. Samen met twaalf andere gieren die werden uitgezet, vlogen ze uit om hun nieuwe leefgebied te verkennen.

De vogels zijn in april en mei vorig jaar uit het ei gekomen in Artis. Het ene kuiken werd verzorgd door een mannenkoppel vale gieren. De andere gier is het jong van twee gieren die in Spanje in het wild gewond raakten en in Artis zijn opgevangen. Zij konden door hun verwondingen niet meer worden losgelaten, maar hun jong is nu wel de vrije natuur in.

Rembrandt Sutorius, directeur van Artis was aanwezig op Sardinië en opende de volière van waaruit de vale gieren werden vrijgelaten: ‘Ik vond het ongelooflijk indrukwekkend de gieren daarna te zien wegzweven boven het gebied.’

Artis draagt bij aan de herintroductie van vale gieren in dit gebied om het aantal gieren weer op niveau te brengen. Als aaseters hebben zij een belangrijke rol in het ecosysteem en in de kringloop van het leven. Sutorius: ‘Zij eten dode dieren en zijn dus de opruimers van de natuur. Artis ondersteunt daarom het natuurbehoudproject Life Under Griffon Wings dat als doel heeft de populatie wilde vale gieren op Sardinië te behouden.’

Stap voor stap
Vale gieren verlaten rond de drie maanden het nest en zijn dan zelfstandig. De twee jongen uit Artis waren al enkele maanden in Sardinië om in een volière te wennen aan hun nieuwe omgeving. Om de introductie stap voor stap te laten verlopen, zullen ze de eerste periode nog karkassen gevoerd krijgen in een afgeschermd gebied in het Parco Regionale di Porto Conte.

 Bescherming en herintroductie
Het aantal vale gieren liep vanaf de jaren ’70 terug, doordat boeren vergiftigde karkassen op hun land lieten liggen om roofdieren te verdelgen. De vale gieren, die zich als aaseters voeden met karkassen, werden hier het slachtoffer van. Sindsdien zijn er veranderingen in de regelgeving gekomen, is de natuurlijke leefomgeving van de vale gier beter beschermd en zijn er verschillende herintroductieprojecten geweest. Inmiddels gaat het beter met de vale gieren in Europa.