Home Overzicht Twee nominaties tussen Amstel en IJ voor de Nieuwbouwprijs

Twee nominaties tussen Amstel en IJ voor de Nieuwbouwprijs

0
Het Erna van der Pershuis aan het Steven van Dorpelpad op het Zeeburgereiland .

Je kunt weer stemmen op de mooiste nieuwbouwprojecten die zijn genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs. Van de tien genomineerde gebouwen staan er twee tussen Amstel en IJ. De gemeente organiseert de prijs in samenwerking met Amsterdam Woont en AT5.

 Eelco Hiemstra

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is de enige bouwprijs die door en voor de Amsterdammers wordt uitgereikt. Een publieksjury van 122 Amsterdammers heeft 84 projecten, opgeleverd tussen augustus 2017 en augustus 2018, beoordeeld op een aantal vastgelegde criteria. Op de tien door hen best beoordeelde projecten kan nu gestemd worden. In Oost zijn twee projecten genomineerd: Oostpoort Plot 3 en het Erna van der Pershuis.

Plot 3: divers en met een knipoog naar de Amsterdamse School
Plot 3 is een van de laatst opgeleverde gebouwen op het terrein van de voormalige Oostergasfabriek, dat nu Oostpoort heet. Het stadsblok ontworpen door architectenbureau Inbo huisvest een grote diversiteit aan woningtypes: 34 appartementen, kleine studio’s, eengezinswoningen met tuin, één bijzondere stadswoning en 22 BeBo’s: beneden-bovenwoningen.

Het rijke metselwerk met veel reliëf en de uitgesproken entrees doen denken aan de architectuur van de Amsterdamse School. Alle woningtypen hebben zo een eigen herkenbare uitstraling gekregen maar vormen tegelijk met elkaar een eenheid. Parkeren doen de bewoners van het blok op het binnenterrein en onder het gebouw.

Het meest bijzondere aan het blok is de stadswoning van vijf woonlagen. Deze is als een grote erker gebouwd op de hoek van het gebouw. Op de begane grond daarvan is een dubbelhoge ruimte geschikt voor een atelier, een galerie of een kleinschalige commerciële functie.

Erna van der Pershuis: kleinschalig wonen op maat
Het Erna van der Pershuis aan het Steven van Dorpelpad op het Zeeburgereiland is een kleinschalig woongebouw bedoeld voor mensen met een auditieve beperking. Het gebouw is ontworpen door Thijs Asselbergs architectuurcentrale in opdracht van de Alliantie. Het complex bestaat uit veertien zelfstandige twee- en driekamerwoningen en acht studio’s met een gemeenschappelijke woonkamer en keuken. De woningen zijn alle uitsluitend bedoeld voor cliënten van Zaamzorg die vanwege hun beperking wat extra ondersteuning nodig hebben in het dagelijks leven. Zij vinden hier woonruimte op maat.

Met de naam van het gebouw eert Zaamzorg Erna van der Pers, de directeur van de  Alliantie. Zij kwam drie jaar geleden op de bouwplaats om het leven toen een antieke heistelling omviel tijdens het ceremoniële slaan van de eerste paal voor het gebouw.

Overige genomineerden
Vorig jaar werd de prijs gewonnen door de renovatie van de Van der Pekbuurt in Noord. Dit jaar is er onder de genomineerden geen project in dit stadsdeel. De overige genomineerde gebouwen zijn Het Schip, de Roze Hallen, The Future en Parkblok Houthaven in West, Ons Podium in Nieuw-West, Schinkelhof in Zuid en Funenhof en Het Hendrickszhuys in Centrum.

Meer info, stemmen en uitreiking
Stemmen kan tot 13 juni op www.amsterdamwoont.nl

Op deze site is alle informatie over de projecten te vinden en staan video’s waarmee u een kijkje thuis kunt nemen bij de bewoners van de genomineerde gebouwen. Op zaterdag 15 juni is de bekendmaking van de winnaar. De prijs wordt door wethouder Ivens uitgereikt aan de bewoners van het project.