Home Overzicht Twee onderzoeken onder bewoners naar vuurwerk rond jaarwisseling

Twee onderzoeken onder bewoners naar vuurwerk rond jaarwisseling

0

Nog voor komende jaarwisseling wil burgemeester Halsema onderzoek doen onder bewoners van de stad om te kijken of en waar er draagvlak is voor een vuurwerkvrij Amsterdam. Daar wilde IJburg niet op wachten. Er komen nu twee onderzoeken. De resultaten zullen niet eerder dan volgend jaar worden toegepast.

In de eerste drie weken van december gaat IJburg met ‘speciale aandacht’ mee in het grootstedelijk onderzoek van OIS, het onderzoekbureau van de gemeente. Maar op verzoek van de stadsdeelcommissie komt er ook een eigen inventarisatie onder bewoners, geïnitieerd door de gebiedscommissie IJburg/Zeeburgereiland.

Eigen enquête IJburg
Leden van de gebiedscommissie wilden weten wat de mening is van de bewoners van IJburg als het gaat om het afsteken van vuurwerk. Een digitale try-out poll, die onlangs enkele dagen werd uitgezet, bleek niet zorgvuldig. Op zaterdagmiddag op 8 en 15 december gaan leden van de stadsdeelcommissie, aangevuld met twee enquêteurs, nu de meningen van de bewoners peilen. IJburgers worden opgeroepen om op die zaterdagen tussen 11.00 uur tot 14.00 uur naar het plein van winkelcentrum IJburg te komen om daar hun mening te geven over vuurwerk rond de jaarwisseling.

Resultaat volgend jaar
De bevindingen uit het onderzoek van de stadsdeelcommissie worden na het kerstreces bekendgemaakt. De resultaten uit het onderzoek van OIS volgen uiterlijk 1 maart 2019. Als er genoeg draagvlak is voor een vuurwerkvrij eiland onder de bewoners, dan wordt IJburg volgend jaar mogelijk als eerste gebied in Amsterdam vuurwerkvrij.

Rol van gemeente
De overheid heeft jaar besloten dat gemeenten zelf de vrijheid, verantwoordelijkheid en bevoegdheden hebben om inwoners te stimuleren en te ondersteunen bij het organiseren van alternatieve vuurwerkactiviteiten. Dat is voor burgemeester Halsema reden om onderzoek doen onder bewoners van de stad om te kijken of en waar er draagvlak is voor een vuurwerkvrij Amsterdam.