Home Kunst Twintig jongeren reizen met kunstmanifestatie vanuit Oost de stad door

Twintig jongeren reizen met kunstmanifestatie vanuit Oost de stad door

0

Jong zijn in de stad, wat betekent dat? Daarover maken Amsterdamse jongeren samen met kunstenaarscollectief Moving Arts Project de voorstelling WAAG. Wat verbindt hen en wat juist niet? Wat weten ze zeker en waar wordt het ongemakkelijk? Hoe blijf je in balans? Geen hapklare antwoorden, maar wel ontdekkingen met de nodige losse eindjes, pieken en dalen en botsende dromen. In de talkshow Dwars door Oost n de Jungle van 3 mei vertelde Noud Verhave over dit project.

‘De voorstelling is onderdeel van het reizende kunstproject WAAG’, legde Noud Verhave uit. Daarnaast bestaat het project uit een expo en arena voor debat. De cast is een veelzijdige mix van Amsterdammers tussen de 18 en 28 jaar: van de vroegtijdig schoolverlater tot de jongvolwassene met eigen consultancybureau, van de jonge ouder tot de biologiedocent. WAAG De Voorstelling combineert theater, dans, muziek en spoken word en is gebaseerd op de absurditeit en de rauwe randjes van het dagelijks leven van Amsterdamse jongeren.

De stad door
Op 3 juni gaat WAAG in première op het Krugerplein met de voorstelling, de expositie en een debat-arena. Daarna reist de manifestatie door de stad en strijkt onder meer neer in Zuid-Oost en Noord. Op de tocht wordt de tent ook neergezet op het Oranje-Vrijstaatplein. Eind september sluit de manifestatie af bij Pakhuis De Zwijger.

Levenservaringen jongeren
Het kunstproject WAAG onderzoekt balans aan de hand van levenservaringen van jongeren. Zij moeten immers als geen ander omgaan met maatschappelijke verwachtingen, veranderlijke hormoonspiegels en identiteitsvragen. WAAG verenigt verhalen van allerlei jongeren uit de stad: van de vroegtijdig schoolverlater tot de biologiedocent, van de universitaire student tot de jonge vader, van de jongvolwassene met zijn eerste baan tot de adviseur met haar eigen bedrijf. De een woont zelfstandig, de ander bij zijn ouders. Maar allemaal kennen ze de zoektocht naar evenwicht. Hun verhalen zijn rauw, poëtisch en vol humor. Dans, theater, beweging, beeldende kunst en ruimtelijke vormgeving komen hierin samen. WAAG biedt ook ruimte voor dialoog: in het decor van de voorstelling en omringd door de tentoonstelling gaan jongeren in gesprek met beleidsmakers, professionals in het jongerenwerk en sleutelfiguren uit de wijk.

De stad als bron van inspiratie
Noud Verhave  vormt samen met Diane Elshout en Janine Toussaint Moving Arts Project (MAP). Met de stad als bron van inspiratie én podium maken zij community arts vanuit het hart van de wijk. MAP wil letterlijk en figuurlijk mensen bewegen. Daarmee brengt dit veelzijdige kunstenaarscollectief verandering op gang en maakt het maatschappelijke vragen zicht- en bespreekbaar. Voor WAAG vormen zij samen met Mariken Bijnen het artistieke team. Eerder realiseerde MAP community art projecten zoals ontKIEM West, HEIM Romeo|Julia en de Schalkburgerramen op locaties variërend van een braakliggend landje tot aan de Stadsschouwburg Amsterdam. MAP maakt onderdeel uit van het Kunstenplan 2017-2020. WAAG is het eerste project in dit kader. WAAG wordt mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stadsdeel Amsterdam Oost en het Fonds Cultuurparticipatie.

WAAG De Voorstelling van 30 mei t/m 3 juni: Krugerplein