Home Overzicht ‘U luistert naar Radióóó Steunkous!’

‘U luistert naar Radióóó Steunkous!’

0

Compassie-winnares Marjolijn Onvlee is eindredacteur van het Amsterdamse radioprogramma ‘Radio Steunkous’, een initiatief van Buurtzorg. De wijkverpleegkundige gelooft erin dat we elkaar nodig hebben om op de been te blijven.

Tekst Daan van Pagée | Foto Annuska Steixner | Dwars

Juryvoorzitter Wietske Tinga liet in haar toespraak tijdens de uitreiking van de Compassieprijs 2013 weten, dat ‘Radio Steunkous’ een verfrissend, humoristisch en vrolijk geluid geeft in veel Amsterdamse huiskamers. Dus zet ik die dinsdagmiddag in september rond 14.00 uur de radio aan: ‘U  luistert naar Radio Steunkous. We lanceren vandaag, speciaal in de Week tegen Eenzaamheid, onze nieuwe rubriek Not alone met een microfoon. We hebben enkele ouderen bereid gevonden deel te nemen aan een speciaal Radio Steunkous reporter-team. Zij zijn bereid openhartig over eenzaamheid te praten en mee te denken wat eraan te doen kan zijn’, vertelt een warme radiostem.

‘Eigenlijk is het een wonder dat ik hier nog zit’

Ed Corver, is een van de medewerkers aan de nieuwe rubriek. Hij vertelt over het overlijden van zijn man en de eenzame periode die daarop volgt. En dat hij troost heeft gevonden in zijn geloof en daarom weer actief meedoet, zoals nu in de radiostudio van Salto op de vierde verdieping van Pakhuis de Zwijger, een onafhankelijk platform voor creatie en innovatie in onze stad.

Dream Lover
‘Every night I hope and pray, a dream lover will come my way, a girl to hold in my arms.’ De beginzin van Dream Lover, een toepasselijke hit van Bobby Darin uit 1959 die tussen de gesprekken door wordt ingezet. Na bijna 60 jaar blijkt er weinig veranderd. De ‘Not alone’-microfoons staan weer open en dit keer krijgt ‘eenzaamheidsspecialiste’ Henriëtte del Prado  het woord: ‘Eenzaamheid kan ontstaan na het veranderen of verstoren van een levenspatroon’, vertelt ze. ‘Eenzaamheid is niet alleen iets van ouderen zoals de vorige spreker al illustreerde, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan jongeren die door omstandigheden zelfstandig op kamers gaan wonen, los van de vertrouwde leefomgeving. Wanneer eenzaamheid te lang duurt en het herkennen van vertrouwde levenspatronen vervaagt, dan verandert er iets in je hersenen’, vertelt Henriëtte. ‘Wat verandert er dan in je hersenen?’ vraagt de interviewer. ‘Onze hersenen zijn ingericht om relaties aan te gaan’, vervolgt de eenzaamheidsspecialist. ‘Volgens de wetenschap is het een oeroud principe dat je ergens contact, verbinding mee wil maken om te overleven. Herkend worden, deel uitmaken van een groep. Wanneer eenzaamheid te lang duurt dan loop je gevaar, het wordt dan een kwestie van overleven, ik alleen tegenover de hele wereld.’

Kluizenaar
‘Eigenlijk is het een wonder dat ik hier nog zit, want zelf ben ik ook ervaringsdeskundige en een kluizenaar geweest’, vertelt Henriëtte del Prado. ‘Onze hersenen zijn dus afgestemd om contact te maken, verbinding, en wanneer je te lang eenzaam bent verandert niet alleen je belevingswereld, maar ook je gedrag. Waardoor je vaak voor andere mensen minder aantrekkelijk wordt. Dat is de tragedie van eenzaamheid, je snakt naar verbinding, maar door je gedrag en uitstraling wijs je de ander af. Het geheim is om eerst verbinding te vinden met jezelf, dan verandert ook de wereld om je heen. In de cursus Creatief Leven help ik deelnemers in een kleine groep, 6 tot 8 mensen, om kennis te maken met de mogelijkheden van het leven zelf.’

Tijd voor Dorus
‘Er wonen twee motten in mijn ouwe jas en die twee motten die wonen daar pas…’ U kunt als enthousiast luisteraar van Radio Steunkous ook zelf via uw eigen telefoon meedoen in de live-uitzending, of gebeld worden voor een felicitatie. Wil van Soest is tachtig jaar en krijgt de felicitaties omdat ze opnieuw gekozen is als fractievoorzitter van de Partij van de Ouderen. Ze is daarmee de oudste actieve voorzitter in Nederland. En haar recept tegen eenzaamheid: doe iets, blijf in beweging.

Nu, enkele weken later denk ik nog even terug aan wat Henriëtte del Prado in de uitzending van Radio Steunkous zei over eenzaamheid: ‘… het is een oeroud principe dat je ergens bij wil horen om te overleven, om herkend worden.’ Gelukkig deden ze in de tattooshop niet moeilijk over mijn verzoek om een ‘ Radio Steunkous-tattoo’ op mijn rechterbovenarm.

Radio Steunkous is elke dinsdagmiddag tussen 14.00 en 15.00 uur te beluisteren via Stads FM, 103.3 op de kabel of 106.8 in de ether. Check www.radiosteunkous.nl

Wil je meer informatie over de cursus Creatief Leven? Neem dan contact op met Henriëtte del Prado via [email protected]