Home Shoppen Jubileumpenning van Amsterdam voor Stomerij SuperNette

Jubileumpenning van Amsterdam voor Stomerij SuperNette

0

Vijftig jaar geleden opende Dolf de Groot stomerij SuperNette aan het Krugerplein. Later verhuisde de zaak naar de Molukkenstraat. Inmiddels is de stomerij overgenomen door Ruud de Groot, de zoon van de oprichter. Vandaag ontvangt Ruud de Groot de jubileumpenning van Amsterdam uit handen van locoburgemeester Laurens Ivens tijdens de viering van het 50-jarig bestaan.

Stomerij SuperNette ontvangt de penning voor de vijftigste verjaardag, maar ook omdat de zaak oog heeft voor ontwikkelingen in de omgeving. In de buurt kunnen zogenoemde Makkies worden verdiend door vrijwilligerswerk te doen, en deze kunnen mensen dan weer uitgeven bij bedrijven in de wijk, zoals bij Stomerij SuperNette. Daarnaast investeert de stomerij sinds 2001 in milieuvriendelijke technieken, zoals goede reinigingsvloeistof, gerecycled koelwater en led-verlichting. Daarmee is de stomerij in Amsterdam een voortrekker.

Supernette die toen was gevestigd aan het Krugerplein.

Groot atelier aan het Krugerplein
Het familie bedrijf startte in 1967 op het Krugerplein in de Transvaalbuurt. Dolf de Groot nam de winkel over van een stel dat op leeftijd was en ermee stopte. Het was een groot atelier waar een aantal coupeuses werkten die nog echt kleding maakten van lappen stof. Na twee jaar opende hij een tweede zaak onder de zelfde naam Stomerij SuperNette in de Molukkenstraat. De winkels in de Molukkenstraat en Krugerplein waren in die tijd een zo geheten ‘koude’ stomerij met kledingreparatie.

‘Warme stomerij’
Dolf de Groot deed de kledingreparatie zelf en besteedde het stoomgoed uit aan een groot textielbedrijf. Hij was  echter niet tevreden over de kwaliteit en afwerking van de gereinigde kleding en nam daarom het heft in eigen handen. Hij maakte van de Molukkenstraat 41 een ‘warme’ stomerij door er machines te plaatsen om zelf kleding te reinigen en af te persen. Vanaf dat moment kon de gewenste kwaliteit worden geleverd.

Supernette nu in de Molukkenstraat.

Milieuvriendelijke vloeistof
In de loop van de jaren zijn de machines veranderd. Stomerij SuperNette reinigt sinds 2002 met een milieuvriendelijke vloeistof genaamd KWL. Deze vloeistof voldoet aan de milieu-eisen en is reuk- en chloorvrij. Veel andere stomerijen werken nog steeds met een zogeheten PER vloeistof, die schadelijk is voor het milieu, het ruikt op de kleding en is schadelijk voor textiel.

Volgende generatie
Ruud de Groot begon toen hij 19 jaar was in de Molukkenstraat het reinigingsvak te leren. In de tussentijd haalde hij vakdiploma’s als textielwarenkennis, detacheren, machinekennis en het middenstandsdiploma dat toen nog nodig was. Toen hij 24 was nam hij de zaak in de Molukkenstraat over. Inmiddels is vader Dolf  al enige tijd met pensioen en is de winkel op de Krugerplein verkocht. Nu leert de zoon van Ruud de Groot het vak waardoor Stomerij SuperNette in handen van de derde generatie van de familie de Groot zal blijven.

Vorig artikelStichting wil onderzoek naar financieel bestuurlijk functioneren bij renovatie Oosterpark
Volgend artikelEuropean Design Award voor Online Joods Monument