Uitdagingen voor Amsterdam tijdens TEDxAUCollege

0

Waar denk je aan als je Upside Down hoort? Het Amsterdam University College organiseerde een aantal TEDx-lezingen in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, het KIT. De sprekers zetten bekende thema’s op zijn kop. Wat zou dat kunnen betekenen voor de buurt?

Olivia Langenberg

Wat kan Amsterdam leren van een woongemeenschap met 56 mensen op een afgezonderd eiland? Dat is de onderzoeksvraag van Marin Sinclair, student aan het Amsterdam University College (AUC). Zij deed onderzoek naar tolerantie en gemeenschapsgevoel binnen een kleine leefgemeenschap op de Shetland eilanden bij Schotland. Zij begon haar betoog met de mededeling dat één op de drie mensen uit de zaal hoge stress ervaart. Vooral mensen tussen de 18 en 35 kampen hiermee.

De studenten van het Amsterdam University College zetten een dynamisch programma neer. Niet in het eigen gebouw op het Science Park maar in het KIT. Presentator Abdulshukoor Abdi hield de teugels strak.

Stress die volgens Witte Hoogendijk (hoofd psychiatrie Universitair Medisch Centrum Erasmus Rotterdam) met evolutietherapie kunnen verklaren. ‘We zijn oude opgelapte auto’s, met een alarmsysteem dat veel te vaak en te snel afgaat. Besef dan ook dat dit een vissenalarm is dat in ons hoofd in werking wordt gezet.’

Spreker Miguel Luis presenteerde zijn So So vraagkaarten die hij na veel ontmoetingen op diverse continenten heeft samengesteld. Doel van de kaarten is elkaar beter te leren kennen. In de pauze vonden zijn kaarten gretig aftrek. ‘Alternatieve vragen kunnen ongemakkelijk overkomen. Wanneer je iemand om zijn verhaal vraagt, dan communiceer je dat hun verhaal het waard is om te vertellen. Een goede vraag hoort niet een voetstuk voor inkomsten te zijn, maar het zou een brug moeten zijn voor dialoog. Een goede vraag is een katalysator voor contact’, aldus de in Californië geboren Miguel.

Nucleair fysicus Sannah van Balen daagt het publiek uit om de eigen perceptie onder de loep te nemen. Hoe realistisch zijn je gedachten over nucleaire energie? Hoe hebben rampen en fictie de perceptie beïnvloed? Geïnformeerde besluiten over nucleaire energie kunnen pas gemaakt worden na zelfreflectie over dit ‘taboe’ onderwerp. ‘Er is een groot verschil tussen de perceptie en feiten over de nucleaire energie aldus’, Sannah van Balen

De pitches werden afgewisseld door muzikale optredens. Het publiek, negentig procent student en 10 procent van middelbare leeftijd, ging geïnspireerd naar huis.