Home Kunst Utopieën en de verdichting van de stad in tekeningen en objecten van...

Utopieën en de verdichting van de stad in tekeningen en objecten van Rik Smits

0

De metersgrote tekeningen vol minutieus getekende gebouwen verraden de opleiding Bouwkunde van Rik Smits. Hij kwam echter tot de conclusie dat zijn passie en talenten elders lagen; de tentoonstelling in het BAC geeft een beeld van het oeuvre dat hij na zijn opleiding aan de Kunstacademie Den Haag opbouwde.

In grote zwart-wit tekeningen, objecten in styrofoam en kleine kleurrijke tekeningen toont Rik Smits een fantasiewereld vol bijzondere gebouwen en later ook mythische figuren, dieren en symbolen. In de fantasiesteden ontmoeten en botsen cultuur, kapitalisme en religie. Rik Smits onderzoekt de relatie tussen materialisme en religie, tussen mens en natuur en tussen verschillende culturen.

Op zondag 24 juni om 12.00 uur geeft Rik Smits een lezing over zijn werk in het Borneo Architectuur Centrum.

De kunstwerken zijn intense, volle werken waar je uren naar kunt kijken. Ze zetten je aan het denken over de steden waarin wij wonen en de steden die wij bouwen. De vragen die Rik Smits stelt zijn groots, de ondertoon van dit alles is een positieve kijk op de wereld en het leven. Dat straalt hij zelf ook uit. Op aanstekelijke wijze vertelt hij over zijn werk en de onderliggende thema’s. De tentoonstelling in het Borneo Architectuur Centrum toont tien grote tekeningen uit de periode 2013-2015, veertien recente kleurpotloodtekeningen en het ruimtelijk werk New City.

Te zien tot en met 29 juli op maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zondag van 13.00 tot 16.00 uur.
Borneo Architectuur Centrum R.J.H. Fortuynplein 4, Borneo-eiland.