Home Overzicht Vakantieverhuur mag straks niet meer dan dertig dagen

Vakantieverhuur mag straks niet meer dan dertig dagen

0

Een woning mag vanaf volgend jaar nog maximaal 30 dagen per jaar worden verhuurd via Airbnb, Booking.com of een andere verhuursite. Vakantieverhuur mag nu nog gedurende 60 dagen per jaar. Met het verkorten van de termijn wil het college de overlast van toeristen beperken. Momenteel wordt in Amsterdam op 22.000 adressen vakantieverhuur aangeboden. Een belangrijk deel daarvan vindt plaats in het Oostelijk deel van de stad.

Tot nu toe was er onvoldoende duidelijkheid over de juridische basis om dit in te voeren. Een recente uitspraak van de Rechtbank Amsterdam heeft daar verandering in gebracht. De rechtbank heeft nu geoordeeld dat ook bij incidentele verhuur aan toeristen er sprake is van woningonttrekking. Tijdens de tijdelijke verhuur van de woning aan toeristen kan de woning namelijk niet als hoofdverblijf gebruikt worden door de eigenaar. Met deze uitspraak in de hand heeft de stad voldoende rechtszekerheid om de termijn voor vakantieverhuur te verkorten naar 30 dagen vanaf 1 januari 2019.

Woning als verdienmodel
Wethouder Wonen Laurens Ivens beseft goed dat het verkorten van de termijn niet de oplossing is voor de drukte in de stad. ‘Wel zal deze maatregel de overlast van toeristen in sommige buurten sterk verminderen en wordt het zo steeds onaantrekkelijker om je woning als verdienmodel te gebruiken.’

Vakantieverhuur beperken
De toeristische verhuur van woningen heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt. In 2013 ongeveer 4.500 woningen aangeboden. In 2017 waren dat er 22.000. De toeristische verhuur van woningen heeft door deze toename steeds meer ongewenste invloed gehad op verschillende wijken en buurten. Met een termijn van 30 dagen wil het college de negatieve invloed van vakantieverhuur beperken. Tegelijkertijd blijft het mogelijk om je woning onder bepaalde voorwaarden te verhuren aan toeristen.

Afspraken met verhuurplatforms
De termijn van 30 dagen per kalenderjaar wordt opgenomen in de Huisvestingsverordening. De nieuwe maatregelen laten onverlet dat er ook in 2019 stevig ingezet blijft worden op handhaving door digitaal rechercheren, het verplichte meldpunt voor verhuurders en afspraken met verhuurplatforms.

Vorig artikelDarryl van 11 is de nieuwe kinderdirecteur van de Oba
Volgend artikelHelaas kun je niet op me stemmen