Home Overzicht Van containerbewoner naar succesvol ondernemer

Van containerbewoner naar succesvol ondernemer

0
Borrel in de containerstraat | Foto Olivier Overberg.

Het gonst van de bedrijvigheid op deze halflandelijke uithoek van het Science Park. Dertig felgekleurde, tot kantoren omgebouwde en voor een deel op elkaar gestapelde zeecontainers herbergen hier evenzoveel beginnende ondernemers en hun medewerkers: veelal innovatieve high-techbedrijfjes die met hun zogeheten startup binnen uiterlijk twee jaar met succes de markt hopen te veroveren.

Tekst Henk van Bakel | Foto’s Olivier Overberg en Daan van Pagée

Ik zet mijn fiets op slot, wandel de overdekte gang tussen de containers in en verbaas me over de drukte in wat hier intussen ‘de containerstraat’ heet. Veel T-shirts met ingenieuze teksten. Veel modieuze sneakers ook. En veel koffiebekertjes natuurlijk, gevuld met de laatste espressovariant. Want hier vinden de informele ontmoetingen plaats. Hier worden de nieuwste ideeën uitgewisseld. En wat me vooral opvalt: iedereen lijkt hier wel met iedereen te willen praten, onderweg naar wie weet het volgende geniale idee.

Even later praat ik daarover met Erik Boer, mede-initiatiefnemer van Startup Village. We zitten aan een van de tafeltjes van restaurant annex gezamenlijke werkruimte de Co-Working Space en om ons heen gonst het van de Engels-Amerikaanse termen. Geen wonder ook, want Engels is hier min of meer de voertaal en artificial intelligence een van de toverwoorden. Niet dat Erik zich daardoor laat afleiden. In perfect afgewogen volzinnen doet hij zijn verhaal. Wel handig als je weet met welke ambities hij hier dagelijks te maken krijgt.

Startup Village | Foto Daan van Pagée.

Vertaalslag
Want in Startup Village wordt niet alleen gedacht en gepraat, hier wordt ook stevig doorgepakt om van een veelbelovend idee een rendabele, praktisch toepasbare oplossing te maken. Een vertaalslag dus waar de samenleving zo snel mogelijk profijt van heeft. En dat sommigen glorieus slagen op dit slagveld tussen collegebank en zakelijk ondernemerschap, terwijl anderen er juist stevig hun neus aan stoten, is volgens Erik ook al geen probleem. Eerder een uitdaging.

Erik: ‘Startup Village is een initiatief van het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE) in nauwe samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, bedoeld om op Science Park wetenschap en ondernemerschap zo dicht mogelijk en zo low-budget mogelijk bij elkaar te brengen. Vandaar ook die containers. Onderzoekscentra en UvA’s Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica zijn naaste buren. Ideaal dus om juist hier onderdak te bieden aan vernieuwende startups en de samenwerking tussen ondernemers, bedrijven en universitair onderzoekers actief te bevorderen. Daartoe worden hier ook regelmatig lezingen, workshops en andere events georganiseerd.’ De grond is voor de duur van vijf jaar gratis beschikbaar gesteld door de UvA en ook de gemeente Amsterdam en het bedrijfsleven – waaronder ABN AMRO dochter MoneYou, datacenter Equinix, Info Support, de Rabobank, Ernst & Young en Schuberg Philis – sponsoren mee. Daardoor kan de huur voor de vaak jonge starters laag blijven.

Selectie
Hoe wordt er geselecteerd? Erik: ‘Iedere student, wetenschappelijk medewerker of hoogleraar van met name de UvA kan in principe met zijn of haar idee bij Startup Village terecht. We houden tweemaal per jaar een pitch en selecteren dan telkens de tien meest veelbelovende ideeën uit. Vervolgens gaan we samen kijken of we daar een bedrijf van kunnen maken, hoe we dat idee commercieel kunnen maken. We beginnen met een intensief voortraject van drie maanden en kijken of het idee levensvatbaar is. Daarna kan men hier maximaal twee jaar blijven zitten. Dat kan een hoogleraar zijn die een manier heeft bedacht om afbreekbaar plastic te maken of die een medicijn tegen Parkinson op het spoor is, maar bijvoorbeeld ook een groepje studenten dat een slimme computeroplossing heeft bedacht om op een efficiëntere manier de motoren van vliegtuigen op veiligheid te inspecteren.

Die laatste startup heeft sinds kort trouwens een pilot bij KLM. Of neem een geslaagde startup als Metrica Sports. Die evalueren hier aan de hand van video-opnames de prestaties van voetbalteams en geven op basis daarvan een terugkoppeling aan de trainer zodat deze zijn team beter kan laten presteren. Die jongens gaan hier binnenkort weg, want ze werken intussen niet alleen voor de Spaanse La Liga maar ook voor bijna alle clubs in de Amerikaanse Soccer League. Die zijn hier uit hun jasje gegroeid.’

Het gaat trouwens ook weleens fout, meestal vanwege tijdgebrek en/of vanwege die eerste klant die zich maar niet wil aandienen. Erik: ‘Want de kunst van een startup is en blijft tijd kopen. Tijd winnen, en dat ook kunnen betalen, om het vertrouwen te winnen van een eerste klant.’ Maar voor wie die stap eenmaal gezet heeft, is het vast goed toeven – of terugkijken – op deze bruisende plek aan de rand van Oost, waar inventiviteit en maatschappelijk belang, commercie en wetenschap elkaar meer en meer de hand reiken.

Erik: ‘Het gaat heel goed. Elke week komen er nieuwe aanmeldingen bij van bedrijven die hier willen huren. Dus we willen ook gaan uitbreiden. Hiernaast is nog wat plek vrij en we willen kijken of we daar een paar containers kunnen bijplaatsen.’

_____

In en rond Startup Village worden regelmatig lezingen, congressen en andere events gehouden die ook voor niet al te wetenschappelijk georiënteerde buurtbewoners interessant kunnen zijn.

Startup Village | Science Park 608 | 085 273 3127 |