Home Overzicht Van Oost naar West

Van Oost naar West

0

Als in de herfst de blaadjes vallen, dan kan ik soms in weemoed verdrinken. Ik bedenk dat ik ruim 35 jaar in Oost heb gewoond en nu al weer een jaar in West. Velen zullen zich afvragen ‘waarom in godsnaam ga je in West wonen?’ Dat geldt zeker voor geboren en getogen oosterlingen.

Tekst en foto’s Gerard Valentijn

Waarom ik in West ben gaan wonen? Nou, dat is simpel. De liefde doet je soms dingen doen die je tot voor kort niet voor mogelijk hield. En we kwamen in Slotermeer terecht om een leuke woning te vinden die voldeed aan de eisen van ons beiden. Mijn vriendin kende het stadsdeel wel goed, maar ik slechts van een jaar of 40 geleden.

Waar woon je het best, in Oost of West?

Mijn Amsterdamse carrière begon in de Kolenkitbuurt. Namelijk aan de Wiltzanghlaan, bij de toenmalige HTS aldaar. Dat was mijn kennismaking met Amsterdam als 18-jarige jongen uit de polder. Voor mij als tiener was die mooie stad een wereldstad. Voor mijn studie ben ik toen op kamers gaan wonen en zwierf van Zuid via de Staatsliedenbuurt naar de Jordaan om uiteindelijk in Oost mijn eerste echte woning te krijgen.

Badhuis
Dat werd op de Kastanjeweg ‘3 hoog voor’. Een echte hele halve woning, met een keuken en zelfgebouwde douche, de wc was op de gang naast de trap. Dat was begin tachtiger jaren en halve woningen bestonden toen nog. Tegenwoordig niet meer, denk ik. Vrij snel nadat ik was verhuisd naar de Javastraat, is die woning aan de Kastanjeweg samen met de achterste halve woning verbouwd tot een hele etage. En die bestaat nog steeds.

Aan de Javastraat had ik dus voor het eerst een hele etage tot mijn beschikking en wel een van 35 m2: een hele vooruitgang na die halve etage. De wc was niet meer op de gang, maar binnen in mijn huis. Een douche zat er niet in. Die heb ik zelf ingebouwd toen het badhuis aan het Javaplein ging sluiten. Daar kun je tegenwoordig heerlijk eten en drinken.

‘Het is belangrijk om elkaar te begrijpen’

In Amsterdam waren trouwens ooit 21 badhuizen en de laatste daarvan werd in 1986 gesloten. Alleen de namen bleven. En soms zelfs die niet. Wie weet nog dat je in brouwerij ’t IJ heerlijk kon badderen en douchen, op de plek waar nu bier gebrouwen, getapt en gedronken wordt.

Dakterras
In West zijn alle woningen gebouwd na de oorlog, dus al die woningen zijn voorzien van een douche, hoe klein de woning ook is. Intussen heb ik gezien dat in West ook heel veel kleine woningen zijn gebouwd en dat Oost daar niet het patent op heeft, net zo min als de Jordaan of de Staatsliedenbuurt, waar ik ook heel klein behuisd was.

Zoals je zult begrijpen zijn hier in West dus geen oude badhuizen, die nog steeds die naam dragen, maar niet meer als zodanig in gebruik zijn. Dat neemt niet weg dat je ook in deze wijk lekker kunt eten en drinken in cafe’s en restaurants met prachtige namen.

Nu ik in West samen met mijn vriendin een woning heb betrokken met twee badkamers een enorm dakterras (groter dan mijn woning in de Javastraat) en een garage voor de auto heb ik niets te klagen; kan ik alleen maar denken dat ik gelukkig was in Oost, maar nu ook erg blij ben in West. En dat ik nog steeds woon in Amsterdam waar ik mijn hart aan verpand heb.

In West heb je heerlijke terrassen, die niets met een badhuis te maken hebben.