Home Overzicht Van Velze: een passie voor mooie producten

Van Velze: een passie voor mooie producten

0

Wanneer je via de Eerste Oosterparkstraat in de richting van De Pijp loopt, kom je langs de meest verleidelijke winkel van Oost. Als je bij Van Velze’s Chocolaterie naar binnen kijkt, zie je dat de bonbons hier zelf worden gemaakt.

Ontdekt door Rose Bartholomé

Ik ga nooit naar binnen, want dan zou ik veel te veel kopen, maar voor Dwars mag ik toegeven aan mijn nieuwsgierigheid. Achter in de zaak spreek ik met Robbert van Velze en zijn Ierse vrouw Deborah Kilroy. Bij een kopje koffie krijg ik een schaaltje chocolade truffels.

Hongkong
Van Velze reisde als backpacker de wereld rond en werkte onder andere als kok in Australië en Nieuw Zeeland. Daar ontmoette hij Deborah. Zij werden verliefd en besloten om samen een chocolaterie te beginnen.Van Velze: ‘We delen de passie om mooie producten te maken van een hoge kwaliteit.’
Deborah: ‘Het leukste is dat je mensen blij maakt. Het liefst verkoop ik cadeautjes’.

Een intense chocolade-smaak vult mijn mond: ‘Double Chocolate’

Dat is te zien. Om mij heen bewonder ik een prachtig assortiment bonbons en truffels verpakt als aantrekkelijke cadeautjes. Ondertussen steek ik de eerste truffel in mijn mond. Die is ongeloofelijk lekker. Een dun laagje pure chocolade met daarin een zachte romige vulling. Van Velze legt uit: ‘Je proeft karamel met zeezout. Dat is een vrij nieuwe smaak die heel snel een klassieker werd.’ Ja, maar zo lekker had ik die nog niet geproefd.

Van Velze en Kilroy streken neer in de Eerste Oosterparkstraat, vlak bij de Amstel. Zij kozen dit pand omdat het al de basisvoorzieningen heeft die zij nodig hebben om chocolade te verwerken.

Van Velze: ‘We hebben bekeken of wij niet te dicht bij een concurrent in de buurt terechtkwamen. In Oost was nog geen chocolaterie. Bovendien wilden wij vooral via internet verkopen. Inmiddels hebben wij een gevarieerde klantengroep. Sommige klanten komen elke week en anderen komen om de bonbons als cadeautje te geven. Ook geven bedrijven de ambachtelijke bonbons als relatiegeschenk. De bestellingen via internet lopen goed. Laatst hadden wij zelfs een bestelling uit Hongkong. Dat was een klant die onze bonbons bestelde voor een conferentie in Engeland.’

Verfijnde smaak
Ondertussen begin ik aan de tweede truffel. Een intense chocoladesmaak vult mijn mond. ‘Double Chocolate,’ legt Van Velze uit. ‘Wij gebruiken alleen cacao van de Trinitario cacaoboon. We kennen de herkomst van de cacao en weten hoe die is verbouwd. De smaak van de chocolade van deze boon is zeer verfijnd. Als je deze smaak bent gewend, smaakt alle andere chocolade vlak.’

Ik wil alles weten over de bijzondere eigenschappen van chocolade. Van Velze: ‘Er zijn hele studies gedaan naar de gezondheidseffecten van cacao. Cacao is goed voor hart- en bloedvaten. Je wordt er vrolijk van. Chocolade bevat echter ook veel cacaovet en suiker. Dat is minder gezond.’

De laatste truffel is aan de beurt. Witte chocolade, met een romige champagnevulling. Eén ding staat vast: deze truffels zorgen voor geluksmomentjes. Gelukkig werk ik hier niet. Ik zou er binnen de kortste keren zelf uitzien als een witte chocoladetruffel!

Check www.vanvelzes.com, 1e Oosterparkstraat 7