Home Groen Varens gedijen op kademuren in het Oostelijk Havengebied

Varens gedijen op kademuren in het Oostelijk Havengebied

0

Een van de minst bekende natuurgebieden van Nederland ligt in het hartje van Amsterdam: het Oostelijk Havengebied. Het toppunt van de verticale natuur in ons land bevindt zich op de kademuren van de havens aan de oostkant van het IJ, die vanaf 1879 zijn aangelegd.

De kademuren bestaan uit grote basaltblokken met daartussen kalkmortel. Dat is een uitstekende voedingsbodem voor varens en andere muurplanten, die nu de natuurlijke rijkdom vormen in dit stukje stad. Pas als je er oog voor krijgt, zie je hoe bijzonder dat is. Gewoonlijk zijn deze varens rotsbewoners, maar ze nemen ook met plezier plaats op de oude kademuren.

Amsterdam herbergt meer dan twintig verschillende soorten varens. De meeste daarvan groeien op de kalkrijke stadsrotsen van het Oostelijk Havengebied. Claud Biemans fotografeert al twintig jaar wilde planten in Amsterdam. Ze heeft nu een fototentoonstelling samengesteld van 24 varens die plaats hebben genomen in de hoofdstad. De expositie is tot eind oktober te zien op het schip het Einde van de Wereld, Javakade 61. De openingstijden zijn woensdag en vrijdag vanaf 18.00 uur. Opening woensdag 7 september om 20.00 uur.