Home Overzicht Variscoop, een avond met Nederlandse videokunst

Variscoop, een avond met Nederlandse videokunst

0
Roy Villevoye, Voice-over

Polderlicht is een oude bekende in de buurt. De stichting organiseert alweer zo’n achttien jaar licht- en geluidskunstevenementen in open lucht. Parklicht in het Oosterpark is er een voorbeeld van. In de Jungle presenteert Polderlicht op woensdag 27 maart en 17 april recente videokunst van in Nederland levende kunstenaars. Welkom bij Variscoop.

Martien van Oorsouw

Inmiddels beleeft Variscoop zijn tweede seizoen. John Prop van Polderlicht is de initiatiefnemer. ‘Anderhalf jaar geleden werd ik gebeld met de vraag of ik iets met lichtkunst wilde organiseren in Jungle Amsterdam. Ik kende het theater van de talkshow Dwars door Oost in de Jungle. Al pratend kwamen we tot de conclusie dat één avond lichtkunst wel erg bewerkelijk was. Het opbouwen en afbreken van een installatie kost veel tijd. Jungle heeft een scherm, een beamer; de gedachte er een bioscoop van te maken met videokunst was toen niet ver weg.’

Hij riep de hulp in van Theus Zwakhals, die bij Lima als distributeur werkt. Lima, het vroegere Montevideo, is de organisatie die zorg draagt voor de archivering, conservering en distributie van mediakunst. John en Theus stellen het programma samen. ‘Theus kijkt vanuit zijn kennis, ik kies meer op intuïtie en mijn smaak. We pingpongen met ideeën, elke keer komen we er wel uit. We vragen de kunstenaars om toestemming hun werk te vertonen, in het gunstigste geval komen ze zelf langs.’

Vooral recent werk van kunstenaars die in Nederland wonen en werken wordt getoond. De aanwezige kunstenaars worden geïnterviewd. De voertaal is Engels. Elke avond bestaat uit de vertoning van een aantal films en soms een performance.

Theus en John organiseren de avond als betrokken vrijwilliger, de toegang voor het publiek is gratis. ‘We hebben een kleine subsidie van het stadsdeel die we gebruiken om de kunstenaars een vast bedrag te betalen voor de vertoning van hun werk.’

Op 27 maart komt werk van Robbie Cornelissen en Roy Villevoye langs, Mark IJzerman verzorgt de performance.

Robbie Cornelissen, The labyrinth runner

Het werk van Robbie Cornelissen gaat over ruimte. Hij wil de kijker het fysieke aspect van het tekenen laten ervaren. Hij maakt grote perspectivische tekeningen, waarvan hij animaties is gaan maken. Zijn eerste film, The Labyrinth Runner uit 2009, is met veel succes op festivals vertoond en staat ook bij Variscoop op het programma.

Mark IJzermans heeft een synthesizer gebouwd. Daarmee zet hij geluiden van cassettebandjes om in beeld.

Roy Villevoye timmert internationaal aan de weg. Werk van hem is nu onder meer te zien in museum de Fundatie in Zwolle. Hij is twee decennia geleden naar Papoea Nieuw-Guinea getrokken, waar hij bevriend is geraakt met de Asmat stam. Hij bezoekt hen sindsdien regelmatig en spreekt hun taal inmiddels. Hij heeft een manier gevonden om zijn kunst te integreren met hun ‘pure’ leven. Dat levert een vreemde frictie op, volgens John.

Roy Villevoye, Voice-over.

De meeste deelnemende kunstenaars aan de avond van 17 april zijn ook al bekend. Eén van hen is Nan Wang, een in Rotterdam levende kunstenaar. Zij houdt zich bezig met pareidolia, het verschijnsel dat je concrete zaken herkent in abstracte vormen. Zij laat een film zien en maakt een performance met zelfgemaakte projectoren. ‘Ik verheug me er erg op,’ zegt John, ‘wie heeft niet ooit een krokodil in een wolk gezien?’ Ook zijn er die avond films te zien van Gerco de Ruijter en het duo Broersen & Lukacz.

Oh ja, waarom heet de avond Variscoop? ‘We zoeken films die haaks op elkaar staan. We proberen elke avond een afwisseling te brengen van experimenteel en publieksvriendelijk materiaal. Die variatie, daar gaat het ons om. Vandaar de naam.’

Variscoop in Jungle Amsterdam, Tweede van Swindenstraat 26 op woensdag 27 maart en woensdag 17 april, van 20.00 tot 22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Toegang gratis.

Check www.polderlicht.com

Vorig artikelStadsdeelcommissie Oost unaniem tegen geplande biomassacentrale Nuon in Diemen
Volgend artikelTijdens minimal music festival: Wereldpremière pianoconcert van Vladimir Martynov