Home Duurzaam Veel nieuwe hotels erbij…

Veel nieuwe hotels erbij…

0

Vijfentwintig hotels openen in korte tijd hun deuren. Ze lijken op een reuzen bijenkorf en hebben een ingang boven en een uitgang beneden. Door vijf raampjes heb je zicht naar binnen en naar buiten. Kortom, het zijn geen gewone hotels, maar het zijn hotels voor wormen.

Het onlangs geplaatste wormenhotel op de hoek van de Newtonstraat en de Archimedesweg trekt alle aandacht. Passanten blijven even stilstaan bij het menshoge bouwwerk en kijken verbaasd in het rond. Via social media is het voor buurtbewoners is al snel duidelijk waarom het gaat en geven ze hun mening. Soms met enthousiasme. Anderen wijzen op de kwetsbaarheid van het opvallende hotel.

Officiële opening
Nu nog is het hotel gesloten. Zaterdag gaat het slot van de bovendeur en vindt de officiële opening plaats. Geen receptie met drank en hapjes maar voor het hotel wordt er een korte composteercursus gegeven met informatie over de werking en het gebruik van het wormenhotel.

Buurtcomposteerders
Vaak zijn bewoners afwijzend bij de komst van hotels. Maar dit wormenhotel is er gekomen op initiatief van buurtbewoner Jona Rens. Zij beheert het composteren en doet dat samen met andere vrijwilligers uit de omgeving. Zij zoekt nog mede-buurtcomposteerders die daarmee een steentje aan de circulaire economie willen bijdragen.

Betere afvalscheiding
Volgens Surdar Truyens, projectmedewerker Buurtcomposteren & Wormenhotels van de gemeente zorgt het composteren met wormen niet alleen voor betere afvalscheiding, maar ook voor verbinding en bewustwording. Bovendien levert het hoogwaardige compost op, die bewoners kunnen gebruiken als voeding in de tuin. Voedingsstoffen worden zo teruggeven aan de bodem en dragen bij aan de groei van planten en bloemen.