Home Kunst SBK stimuleert pas afgestudeerde, veelbelovende jonge kunstenaars

SBK stimuleert pas afgestudeerde, veelbelovende jonge kunstenaars

0
Joran van Soest, winnaar van de SBK Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs.

Tijdens de opening van de expositie SBK Sprouts Young Talents  in Loods 6 zijn voor de vijfde keer twee gerenommeerde kunstprijzen aan jonge kunstenaars uitgereikt. Organisator SBK Kunstuitleen & Galerie wil met de prijzen jong talent een springplank bieden en de kunstenaars onder de aandacht brengen bij een groot publiek en relevante spelers binnen de kunstwereld.

Dit jaar was de  SBK Sprouts Young Talent Award voor Marwan Bassiouni en Joran van Soest mocht de SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs in ontvangst nemen. Zij zijn uit een line-up van 34 pas afgestudeerde jonge kunstenaars (een selectie van Nederlandse kunstacademies) gekozen als ‘meest veelbelovende talenten’ van hun lichting.

Marwan Bassiouni wint SBK Sprouts Young Talent Award.

Marwan Bassiouni wint SBK Sprouts Young Talent Award
‘Marwan Bassiouni zet een fijnzinnige vormentaal in om een oprechte uitspraak te doen over onze hedendaagse wereld. Het werk is overtuigend en stevig en heeft een duidelijke professionele signatuur’, aldus het juryrapport.

Bassiouni’s foto’s navigeren tussen de documentaire en het contemplatieve, het informatieve en het esthetische, het politieke en het persoonlijke. De essentie van zijn werk is de wil om het technische, esthetische en communicatieve potentieel van het fotografische medium te verkennen.

Bassiouni werd unaniem gekozen door een externe vakjury. Een jaar lang wordt Bassiouni begeleid vanuit SBK en hij krijgt een solo-expositie bij één van de SBK-galeries.

Joran van Soest ontvangt SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs
‘Joran van Soest neemt je mee naar een wereld waarin je zowel toeschouwer bent als subject, een wereld van zijn en niet zijn, van binnenwereld en buitenwereld. Het werk is verhalend, onderzoekend en gelaagd. De mens is op zoek naar zichzelf, naar de grenzen tussen spel en gevecht.’ uit het juryrapport

Voor Van Soest ligt een expositie in het verschiet en er wordt een werk aangekocht voor de SBK-collectie. De SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs is een aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars om hen te ondersteunen in hun artistieke ontwikkeling.

Deelexpositie Sporen
Naast de expositie SBK Sprouts Young Talents loopt in Loods 6 ook de deelexpositie Sporen. Oud-deelnemers van vorige Sprouts-edities zijn gevraagd werk te maken met door SBK ter beschikking gestelde kunstwerken uit de ‘vergeten collectie’. Ze mochten de kunstwerken op hun eigen manier toe eigenen en ze te vertalen in hun eigen beeldtaal. Met een verrassend resultaat.

SBK Sprouts Young Talents is te zien in Loods 6 tot en met zondag 25 november.