Home Overzicht Veelzijdige singer-songwriter Nani geeft concert in Paradiso

Veelzijdige singer-songwriter Nani geeft concert in Paradiso

0

Ze woont in Oost, is geboren in Israël en presenteert op vrijdag 13 april haar nieuwe album in Paradiso: de veelzijdige singer-songwriter Noam Vazana (Nani).

Tekst Anna ten Bruggencate

Noam Vazana gebruikt voor haar muziek oude,  Sefardische melodieën. Sefardische Joden woonden in Spanje en Portugal voordat ze daar in de 15e eeuw werden verdreven; ze namen hun muziek mee naar hun nieuwe woonplaatsen, zoals in Turkije en Marokko. Vazana’s ouders groeiden op in Marokko, maar vluchtten vanwege progroms naar Israel. Daar werd Noam in 1983 geboren en volgde er een muziekopleiding. In 2006 kwam ze naar Nederland op uitnodiging van het Conservatorium van Amsterdam. Noam werd aangenomen en zo verhuisde ze naar Amsterdam.

Simultaan
Noam Vazana bespeelt zowel de piano als de trombone; doordat het blaasinstrument is vastgemaakt op de piano kan ze deze twee instrumenten simultaan laten horen. Daarnaast is ze een goede zangeres. Haar muziek is moeilijk in een hokje te plaatsen. Het heeft kenmerken van wereldmuziek, maar klinkt eerder als jazz en ook pop-elementen zijn te beluisteren. Ze wordt weleens vergeleken met Nina Simone en Tori Amos, maar Noam’s veelzijdigheid is groter, reikt verder. Haar gevoelens en gedachten krijgen vorm in haar stem en muzikale begeleiding. Noam Vazana treedt op over de hele wereld en componeert muziek bij documentaires van de BBC en de NPO. Ze stond onder andere op het North Sea Jazz Festival en won verschillende muziekprijzen.

Moderne versie
Toen Noam Vazana een keer Marokko bezocht voor een optreden, hoorde ze op straat mensen muziek maken die ze herkende van de Ladino-liederen die haar oma altijd voor haar zong. Ladino is een oude vorm van Spaans, met Hebreeuwse woorden. Noam besloot om daar meer onderzoek naar te doen en dit resulteerde in haar nieuwe album. Haar nieuwste formatie ‘Nani’ presenteert nu het album Andalusian Brew met een moderne versie van de oude liedjes. Nani beschrijft zichzelf als een ‘progressief Ladino-ensemble’ dat de Sefardische, Arabische, Noord-Afrikaanse muziek en jazz vermengt op een warme en hedendaagse manier.

Check Facebook | noam-vazana.com