Home Eten&Drinken Veertien kopjes thee slurpen…

Veertien kopjes thee slurpen…

0

Met z’n tienen zitten wij rond de eettafel in een lichte woonkamer aan de Bredeweg. Wij zijn te gast bij Hanna en Reinout van Tea-Adventure. Er staan schaaltjes met noten en gedroogde vruchten en Reinout zit achter een echte Chinese theetafel: een soort dik dienblad van glanzend rood hout, in een sierlijke vorm gesneden en met een heus afvoerputje! Op dit theetafeltje staan meerdere kleine potjes en Reinout zal voor ons thee zetten zoals men dat in China doet.

Door Marie-José Vaessen

‘In China spreekt men niet over thee drínken’, vertelt hij, ‘maar over thee próeven’. Het is een sociaal gebeuren waarbij veel gepraat wordt. Het is de ervaring van Reinout en Hanna dat ook bij de theeproeverijen die zij organiseren gaandeweg de tongen loskomen. Reinout strooit blaadjes van een witte thee op een vierkant houten blad en laat ons zien dat deze een wit ‘vachtje’ hebben. Dit zijn héél jonge loten Silver Needle die meteen na de pluk gedroogd worden en verder geen bewerking ondergaan. Dit is de gezondste thee.

Geen kokend water
Hij gooit een handje blaadjes in een kannetje en schenkt er water op. Geen kokend water! Nee, niet warmer dan tachtig graden mag het zijn, anders wordt witte thee bitter. Hij schenkt piepkleine kopjes van ragfijn porselein vol die hij met behulp van een houten knijper oppakt en uitdeelt. Ieder van ons krijgt een kopje voorgezet op een houten onderzettertje. De thee is zo goed als kleurloos maar beslist niet smaakloos. We ruiken en proeven. Slurpen is eigenlijk de bedoeling, zegt Reinout.

Green needle
De tweede thee is een groene: Green Needle. Deze thee komt uit hooggelegen gebied met een constante temperatuur en elke ochtend mist. Volgens Reinout zeer gunstige omstandigheden voor thee. Het zijn grote platte bladeren, die in de oven zijn gebakken. Deze thee smaakt weer heel anders, ik proef fruit! Erg lekker. Reinout schenkt elke thee twee keer op. Bij elke ‘infusie’ zoals dat heet, krijg je weer andere smaaktonen.

Gele thee
De derde thee is een gele thee, dit is eigenlijk een groene thee die een bewerking heeft ondergaan. In China zeer populair. Dit zijn ook jónge loten, maar deze zijn kort geoxideerd. Ik vind hem heel erg lekker.

Oelong
De volgende thee is een Oelong, dat zit tussen groen en zwart in. De bladeren zijn ‘gerold’, zoals Reinout ons ook laat zien, het zijn kleine groene ‘krulletjes’, zien er leuk uit. Het is een ‘Orchid’, dat wil zeggen dat de theevelden naast een orchideeën veld liggen. Thee neemt aroma’s snel op, en inderdaad geurt deze thee heel bloemig. De geur is sterker dan de smaak, die ik verfijnd en subtiel zou noemen. Het woord ‘sjiek’ komt zelfs in me op. Een sjieke thee vind ik dit! Lekker ook!

Zeven verschillende
Inderdaad wordt het steeds gezelliger rond de tafel. Zonder dat we er erg in hebben is er twee en half uur verstreken! Reinout kan eíndeloos vertellen over thee en over zijn avonturen in China. Leuk en interessant! Iedereen koopt natuurlijk enkele zakjes thee, ik kies voor de gele en de Green Needle. We hebben in totaal zeven verschillende thees geproefd, van elke soort twee infusies, dat zijn veertien kopjes. Ik fiets snel naar huis want ik moet nodig plassen! ’s Avonds zet ik een kopje gele thee voor mijn man. Ik probeer de handelingen van Reinout na te bootsen, maar bereik niet helemaal hetzelfde resultaat. Volgende keer iets meer thee? Een kwestie van experimenteren denk ik.

Wat drinken we elke dag?
De volgende ochtend gooi ik gewoon kokend water over het gebruikelijke zakje in een grote theepot, maar ik moet wel denken aan alles wat Reinout heeft verteld over bestrijdingsmiddelen in China (de thee van Tea-Adventure is biologisch!) en over wat hij las op de verpakking van een populair merk dat ook ik vaak gebruik: ‘bevat vijf procent geplette bladeren’. Géén info over de overige vijfennegentig procent. Nooit zo bij stilgestaan maar… wat drínken wij eigenlijk elke dag?