Home BoekvandeWeek ‘Veertien’ van Tamara Bach

‘Veertien’ van Tamara Bach

0

14 Een warme nazomerdag, de eerste schooldag na de zomervakantie. Alles is vertrouwd en tegelijkertijd is alles anders. Bé heeft door de ziekte van Pfeiffer haar vriendinnen ruim twee maanden niet gezien. Zij hebben samen van alles meegemaakt terwijl Bé gewoon thuis was. Maar zo gewoon was haar zomer helemaal niet. Er is van alles gebeurd waar haar vriendinnen niets van weten. Van een blauwe kamer ergens in de stad bijvoorbeeld, of van een meisje met zwemvleugels. Of van de jongen…

Tot zover de uitgever over Veertien van Tamara Bach.

Hierboven lezen we een soort samenvatting, maar er is zoveel meer te melden over dit pareltje: de stijl bijvoorbeeld. Steeds hele korte zinnen, die in staccato een gedachte weergeven, of een aanzet daartoe. Zinnen die niet af zijn, opdat we de zelden triviale rest zelf invullen, je moet je aandacht er dus bij houden. Smullen.
De gevoelens, gedachtes, en daden van een veertienjarige, het doet eigenlijk het meest denken aan een jonge hond, die met veel te grote poten ietwat onhandig beweegt, en om zich heen allemaal dingen omgooit – ik kan me het door een boek als dit weer hé-le-maal herinneren… Voor jeugdigen vanaf 12 jaar.

_____

Veertien is geschreven door Tamara Bach
vertaald door Esther Ottens
Uitgegeven door Querido
Carel van Pampus is boekverkoper bij Boekhandel van Pampus