Home Sport&Fit Vele tienduizenden marathonlopers door de straten van Oost

Vele tienduizenden marathonlopers door de straten van Oost

0

Duizenden enthousiaste mensen langs het parcours van de Amsterdam Marathon in Oost zagen de Keniaan Daniel Wanjiru langskomen. Wat zij toen nog niet wisten is dat hij een nieuw parcoursrecord van 2.05.21 zou neerzetten en de marathon zou winnen. In totaal gingen 45.000 lopers van start op de TCS Marathon, Mizuno Halve Marathon en TCS 8 km. Ook was er een kinderloop op het Galileïplantsoen.

Pas op het 34 km-punt wist Daniel Wanjiru aan te sluiten bij de kopgroep en na een demarrage in het Vondelpark liep hij solo naar de finish in het Olympisch Stadion. Bij de vrouwen was Meselech Melkamu vandaag de sterkste. Het Nederlands kampioenschap werd gewonnen door Khalid Choukoud en Ruth van der Meijden .

Brede groep
Aan de start stond vandaag een mooie brede groep met zowel aanstormend talent als lopers met veel ervaring. Tot het keerpunt lag het tempo onder het parcoursrecord, hierna nam Sammy Kitwara het heft in handen en zette de versnelling in. Een groep van zo’n tien man volgde, waaronder Mr. Amsterdam Wilson Chebet (winnaar 2011, 2012 en 2013) en Bernard Kipyego (winnaar 2014 en 2015). Echter konden zij beiden hun belofte om de marathon opnieuw op hun naam te schrijven, niet waarmaken vandaag.

Nederlands kampioenschap
Khalid Choukoud en Ruth van der Meijden maakten vandaag hun favorietenrol waar op het Nederlands kampioenschap marathon. Choukoud noteerde een tijd van 2.11.23: ‘Mijn belangrijkste doel was vandaag Nederlands kampioen worden en ik ben ook heel tevreden met mijn tijd.’ Ook van der Meijden is met 2.33.44 heel tevreden over haar race: ‘De wedstrijd is goed verlopen. Het begin ging misschien iets te snel en daarom heb ik het laatste stuk iets verval gehad. Ik wilde mijn PR verbeteren en Nederlands kampioen worden en dat is beide gelukt.’