Home Magazine 1018 Vera’s blik op de buurt

Vera’s blik op de buurt

0
Illustratie Erik van Ophem

Morsige stad | Vera Amende

Is het de gemeente of zijn het de bewoners, de toeristen, de nieuwkomers of de daklozen die schuldig zijn aan de morsigheid van de stad?

Zouden nieuwkomers, als zij zich in schrijven als bewoner van de stad, tegelijkertijd niet eens een fijn briefje van de gemeente moeten krijgen over het onderwerp ‘afval’? Bijvoorbeeld, wanneer zij op een redelijke tijd hun afvalzak buiten mogen zetten. In een
gemeentelijk schrijven van deze maand werd ons, de bewoners in mijn buurt, aanbevolen om onze zak op dinsdag en vrijdag na tien uur ’s avonds buiten te zetten. Dit tijdstip hebben de zeemeeuwen met die enorme snavels uit Zandvoort of Den Helder ook in hun agenda gezet en zo hebben zij na tienen voldoende tijd om, geholpen door de stadse duiven hier in Amsterdam, de zakken vakkundig open te scheuren, zodat de naaste buren van de zak ook weten wat er de vorige dagen naast hen gegeten is.

Als je hier wat langer woont weet je gewoon wanneer de reiniging langs komt. In mijn buurt komt de reinigingsauto via de Amstel de
Nieuwe Keizersgracht op en is mijn zak die ik tussen halfacht en acht uur buiten zet, nog steeds geheel dicht, snel verdwenen.

Of morsige mensen | Vera Amende

Vóór de gezellige bankjes waarop de mensen lekker in het zonnetje kunnen zitten, is ook wat mis. Zij zit ten niet alleen in de zon als die er is, maar zij eten er ook bij. In mijn verre verleden was eten op straat niet de gewoonte, of, zeg maar, ordinair.
Maar ik heb makkelijk praten, we hadden in een bepaalde  (vreselijke) periode ook niet veel te eten, laat staan te snoepen. De stenen op de grond vóór de bankjes zijn doordrongen van vettigheid van het eten dat vaak nogal slordig uit de hongerige monden valt. En zo komt deze morsigheid ook op de leukste zitplaatsen in het zicht.

Nog meer morsigheid | Vera Amende

Rondom de kleding en textielcontainers valt ook veel te verbeteren. Ondanks dat de opening vrij hoog zit, zie ik toch soms een lichaam halverwege de opening uit de bak hangen. Als de buit tegenvalt, wordt deze op straat achtergelaten. De oplossing? Er zouden minder daklozen moeten zijn.

Een kleurtje | Vera Amende

Zoals de afdeling gemeentelijk groen en ook de bewoners dit jaar weer enorm hun best hebben gedaan de straten met nieuwe perkjes en met bloeiende gevelplanten te versieren, heeft de Weesperstraat nu een muur van geborduurde bloemen. Uit de
verte lijkt het geschilderd en zo heeft een saaie grijze muur een vrolijk kleurtje gekregen.

Nu kan de Weesperstraat best nóg wel een kleurtje gebruiken. Als men zeshoog op het terras van Zoku zit en dan over de huizenblokken heen kijkt naar de torens van de stad is dat best
mooi, maar als je je ogen even langs de gebouwen van de overkant laat glijden, zouden die ook wel een kleurtje kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld klimop met van die rode bladeren.