Home Overzicht Verboden film Rafiki in voorpremière bij Kriterion

Verboden film Rafiki in voorpremière bij Kriterion

0

Afgelopen vrijdag vond in Kriterion een bijzondere voorpremière plaats. Rafiki, een film van de gerenommeerde Keniaanse regisseuse Wanuri Kahiu, gaat over twee jonge vrouwen die verliefd op elkaar worden. De film ging eerder deze week al in Cannes in première, maar werd in het conservatieve Kenia verboden. Rafiki werd ingeleid door Vincent. Hij is werkzaam voor een Keniaanse organisatie die opkomt voor de belangen van onder meer homoseksuelen. De film is vanaf 23 mei in Kriterion te zien.

Hester Aalberts

Vincent verblijft momenteel in Nederland via Justice and Peace Netherlands, dat mensenrechtenverdedigers opvangt. Hij is hier om even op adem komen, trainingen te volgen en een netwerk op te bouwen. Zijn inleidende verhaal brengt Rafiki nog meer tot leven.

Het verhaal in het kort: ‘Goede Keniaanse meisjes worden goede Keniaanse echtgenotes’. Althans, met die gedachte worden ze grootgebracht. Maar Kena en Ziki hebben heel andere plannen. Ondanks de politieke rivaliteit tussen hun families houdt hun vriendschap stand. Ze steunen elkaar in het najagen van hun dromen in een conservatieve wereld. Als de liefde tussen de twee meisjes opbloeit, worden de vriendinnen voor de keuze gesteld: kiezen ze voor hun geluk of hun veiligheid?

Check Rafiki in Kriterion