Home Overzicht Vereniging Ons Suriname 100 jaar strijdbaar

Vereniging Ons Suriname 100 jaar strijdbaar

1

De Vereniging Ons Suriname bestaat 100 jaar. Ter gelegenheid daarvan kwam burgemeester Femke Halsema naar de Zeeburgerdijk waar de vereniging is gevestigd en reikte daar de Jubileumpenning van de stad uit. Dat gebeurde op een dag waarin verhalen over migratie, hoop, liefde, strijd, racisme, verzet daartegen, maar ook over zakelijke successen, kunst, sport en meer werden gedeeld.

Ter gelegenheid van het jubileum werd een door The Black Archives georganiseerde pop-up expositie geopend met verhalen uit het verleden. In de middag zal er een boekpresentatie plaatsvinden over Hugo Kooks, een van de voormalige voorzitters van vereniging Ons Suriname. Het boek beschrijft een groot deel van de enerverende geschiedenis van de vereniging.

’s Avonds werd gesproken over de gedichtenbundel Laten we het er maar niet over hebben van Akwasi. Op 24 oktober werd de bundel gelanceerd, inmiddels is de vierde druk al in de verkoop. Verschillende speciale gasten droegen gedichten uit de bundel voor.

De voorloper van de Vereniging Ons Suriname is opgericht in 1919 en is daarmee de oudste Surinaamse vereniging in Nederland. Julius Jacob Gemmel, een Surinaamse docent die naar Nederland kwam om verder te studeren en in Amsterdam gemeenteambtenaar werd, begon de vereniging. In eerste instantie was het vooral een gezelligheidsvereniging, onder de naam Vereniging Suriname, om sociale contacten tussen Surinamers te bevorderen. Na de Tweede Wereldoorlog vond er een fusie plaats met de Vereniging Nieuw Suriname en veranderde de naam naar Ons Suriname en ontwikkelde de VOS zich tot broedplaats voor de onafhankelijkheid.

Vervolgens brak er een woelige periode aan voor de vereniging. Onder een nieuw progressief bestuur ging vanaf 1951 zowel politiek als de Surinaamse cultuur een steeds grotere rol spelen in het verenigingsleven. In de jaren zestig fuseerde de VOS met de culturele vereniging Wie Eegie Sanie (Onze eigen dingen), waarna de politieke betrokkenheid verder toenam. VOS zette zich actief in voor de onafhankelijkheid van Suriname. Gaandeweg maakte de nationalistische inslag van de vereniging plaats voor een op socialisme gestoelde ideologie. De banden met nationalistische partijen in Suriname werden in 1965 verbroken en de vereniging legde zich toe op het ondersteunen van de linkse politieke beweging in Suriname in de aanloop naar Surinaamse onafhankelijkheid (1975).

Scholieren op bezoek bij The Black Archives aan de Zeeburgerdijk

Tegenwoordig heeft Vereniging Ons Suriname nog steeds een maatschappelijk profiel waarbij het doel is de liefde voor Suriname te delen en te vergroten. Er worden regelmatig schrijversavonden, boekpresentaties en andere activiteiten ter bevordering van de Surinaamse literatuur georganiseerd. De aan de vereniging verbonden galerie Nola Hatterman presenteert kunst van Surinaamse kunstenaars uit Nederland of Suriname en er zijn verschillende cursussen gericht op Surinaamse cultuur. Bovendien organiseert VOS er lezingen, debatten en herdenkingen.

Foto’s The Black Archives.

 

‚Äč

 

1 REACTIE

  1. Op 21 oktober heeft de vereniging Ons Amsterdam een lezing gepland in De Bron door Mitchell Esajas van Black Archives over Surinamers in Amsterdam. Aanvang 8 uur.

    Ter informatie: Nola Hatterman was een Nederlands kunstenares die alleen maar donkere mensen wilde schilderen, bevriend raakte met Surinamers in Amsterdam en uiteindelijk is Suriname is gaan wonen en daar ook is gestorven. Het was een eigenzinnige vrouw. Haar kunst hangt in het Stedelijk Museum. Ga Kijken!