Home Overzicht Vereniging Ons Suriname uitgesloten van jaarlijkse Dodenherdenking

Vereniging Ons Suriname uitgesloten van jaarlijkse Dodenherdenking

0

De Vereniging Ons Suriname (VOS) heeft niet deelgenomen aan de jaarlijkse dodenherdenking die al 20 jaar op 4 mei samen met de Kroonvaarders, de vereniging van ex-KNSM-ers wordt georganiseerd in de Kompaszaal.

Aanleiding voor het conflict was het dictaat van de Kroonvaarders dat ’…Enige hint of zinsformulering naar het slavernijverleden of aanverwante zaken vermeden dient te worden…’. De Vereniging Ons Suriname heeft de Kroonvaarders laten weten dat zij het recht op vrije meningsuiting een principieel aspect van de Dodenherdenking vindt en dat als de Kroonvaarders bij hun standpunt zouden blijven een gezamenlijke herdenking niet (meer) mogelijk zou zijn.

Geen excuusbrief
Na bemiddeling van het 4 &5 Mei Comité kwamen er telefonische excuses en het verzoek om hetgeen per mail was verstuurd aan Ons Suriname te beschouwen als nooit te zijn verstuurd. Er zou nog een excuusbrief worden gestuurd. Die is er niet gekomen.

In een verklaring zegt de Vereniging Ons Suriname de Kroonvaarders een vorm van censuur plegen door haar te verbieden naar de geschiedenis van slavernij te verwijzen. ‘De context van de maatschappelijke discussie rondom de Dodenherdenking is de houding van de Kroonvaarders niet alleen krenkend, onfatsoenlijk, en respectloos naar onze organisatie, ze doet ook totale afbreuk aan de geest van de Dodenherdenking’, aldus Ons Suriname.