Home Kunst Verhaal van Afro-Amerikaanse vrijheidsstrijdster verteld als kameropera

Verhaal van Afro-Amerikaanse vrijheidsstrijdster verteld als kameropera

0
Harriet Tubman (Foto © H.B. Lindsley-Library of Congress.

Muziektheater Transparant brengt op woensdagavond 3 oktober in het Muziekgebouw de wereldpremière van het nieuwe muziektheaterstuk Harriet. Het werk schetst een portret van de legendarische Harriet Tubman (ca. 1822-1913). De als slaaf geboren politiek-activiste Tubman wist na haar eigen ontsnapping vele slaven te bevrijden. Het stuk is gecomponeerd door de Mexicaanse componist Hilda Paredes in opdracht van het Muziekgebouw.

Voorafgaand aan de première, op dinsdag 2 oktober, vindt een openbare repetitie plaats van de compositie in aanwezigheid van de componist.

‘Harriet is een portret van de Afro-Amerikaanse vrijheidsstrijder en voormalige slavin Harriet Tubman.’ vertelt componist Hilda Paredes. ‘Ze werd bekend als de Mozes van haar volk, een leider die vele slaven bevrijdde. Hiertoe maakte zij gebruik van de Underground Railroad, een netwerk van anti-slavernij-activisten. Zoals de meeste van haar lotgenoten was ze analfabeet, daarom gebruikte ze muziek om weglopers de weg te wijzen.’

Openbare repetitie
Op dinsdag 2 oktober om 12.00 uur organiseert het Muziekgebouw in de grote zaal een openbare repetitie rondom de wereldpremière. Toegang gratis na aanmelding. Na afloop van de repetitie, gaat muziekpubliciste Thea Derks in gesprek met componist Hilda Paredes, regisseur Jean Lacornerie en dirigent Manoj Kamps over dit nieuwe werk.

Harriet is een kameropera voor twee zangers, slagwerk, viool, gitaar en elektronica. De teksten zijn geschreven door de Puerto-Ricaanse dichter Mayra Santos-Febres en Lex Bohlmeijer (dialogen). Zangeressen Claron McFadden en Naomi Beeldens vertolken de solorollen.

Check www.muziekgebouw.nl/harriet