De nieuwe inrichting van de Eerste van Swindenstraat moet de komende jaren zijn beslag krijgen, maar terwijl het werk nog lang niet is gestart schreeuwen de ondernemers nu al moord en brand. Hebben ze gelijk of is het het gebruikelijke geklaag dat nou eenmaal hoort bij veranderingen die daarna meestal goed uitpakken.
Bijdrage van Egbert Schuttert
Vooruitlopend op de vernieuwing van de straat heeft het stadsdeel de eigenaren en ondernemers gesommeerd om illegale verbouwingen en aanpassingen aan hun gevel te verwijderen. Geen slecht besluit. Niet alleen hier maar in veel winkelstraten zijn de gevels nog al eens weinig professioneel afgetimmerd, beplakt en met reclame behangen. Daarbij zijn fraaie details, bouwkundige versieringen en fijnzinnige raampartijen vaak rücksichtsloos aan het zicht onttrokken. Het is te hopen dat dit ook in de van Swindenstraat doorgang vindt, de eerste ontmantelingen laten hier en daar al veel moois zien. Onderdeel is ook het verwijderen van de dichte, aan de buitenkant geplaatste rolluiken. Daar zal iedereen het mee eens zijn. Van het stadsdeel mogen ze alleen nog aan de binnenzijde aangebracht worden en moeten ze op ooghoogte doorzichtig zijn. Eigenaren en ondernemers zullen even door de zure appel moeten heen bijten maar het is in hun eigen belang en dat van de straat.
Eénrichtingsverkeer
Een ander pijnpunt voor de winkeliers, waar veel over wordt geklaagd, is de mogelijke instelling van eenrichtingsverkeer. De proeven die daarvoor de afgelopen maanden zijn gehouden worden op dit moment geëvalueerd. Ondernemers vrezen bij éénrichtingsverkeer omzetverlies als gevolg van een slechtere bereikbaarheid. Hier hebben de ondernemers een punt. In de nieuwe inrichting van de straat worden de trottoirs sowieso twee keer zo breed door de wijziging van de manier van parkeren en de opheffing van de fietspaden. De anderhalve meter extra terreinwinst bij éénrichtingsverkeer is daarbij verwaarloosbaar. Het is te hopen dat het stadsdeel die optie snel laat vallen en de ondernemers op dat punt gerust stelt.
Kappen van iepen
Over de bestaande iepen in de straat kunnen we kort zijn. Het stadsdeel wil de bomen kappen en nieuwe terugplaatsen. Grote, gezonde bomen verwijderen past klaarblijkelijk in de visie van een groen stadsdeelbestuur. Er is tot nu toe weinig oppositie tegen, slechts een enkeling moppert.
Geen inkijk in supermarkt
Terwijl veel ondernemers bij straat-herinrichtingen de kat uit de boom kijken en – in de praktijk – daarna hun eigen zaak opknappen en vernieuwen heeft de Albert Heijn in de straat vooruitlopend al zijn interieur vernieuwd. De oorspronkelijke kruip-door-sluip-door winkel is niet alleen groter maar ook overzichtelijker geworden. De gevel van de supermarkt beslaat vele tientallen meters en bevat geen rolluiken maar toch is inkijk in de winkel onmogelijk. Met mans grote foto’s van fruit op dichte schermen wordt elke inkijk tegenhouden. Geheel tegen het beleid van het stadsdeel dat zicht en transparantie wil bewerkstelligen. Heeft een grootwinkelbedrijf zich niet aan de wet houden? Zijn er afspraken over gemaakt en wat vindt Welstand en Bouw en woningtoezicht hier van? Misschien kan een stadsdeelbestuurder binnenkort nog eens een gesprek hebben met de franchiser. En dat de grootgrutter beseft dat niet alleen de voordeligste indeling van zijn winkel maar ook het straatbeeld van belang is. Niet veel verder bij de Lidl kun je gewoon naar binnen kijken. Wel net zo prettig.