Home Overzicht Verrassende serie wereldmuziek in het Muziekgebouw

Verrassende serie wereldmuziek in het Muziekgebouw

0
De Master Drummers of Burundi in het Muziekgebouw.

De wereldmuziekserie van Muziekgebouw aan ’t IJ en het Bimhuis is een mooie mix van traditie en vernieuwing. In tien concerten vermengen traditionele genres tot nieuwe vormen die passen bij deze tijd, uitgevoerd door topmusici uit de hele wereld.

Alweer jaren geleden was het steeds weer genieten van wereldmuziek in het Tropentheater, de grote zaal en het kleine theater. Die tijd is voorbij, maar de traditie is voortgezet in andere zalen. Het Muziekgebouw is er één van. Braziliaanse zangeres Maria Rita, dochter van Elis Regina, beet daar op 1 september het spits af met haar grote hits én klassiekers van componisten als Antonio Carlos Jobim.

Tablaspeler Zakir Hussain staat op 23 september op het podium van het Muziekgebouw. Hij is dé ambassadeur van traditionele Indiase muziek. Geprezen om zijn ultrasnelle, virtuoze spel en charmante podiumpresentatie, keert hij terug naar Amsterdam samen met zijn nieuwe, driekoppige percussieband.

Op 6 oktober meer muziek uit India, maar dan in het Bimhuis. De gebroeders Misra zijn vocale meesters in de klassieke stijl khyal (‘verbeelding’), een Indiase zangvorm die zich kenmerkt door weelderige improvisaties. Hun magistrale samenzang is nu te horen in het Bimhuis.

Uit Burundi (Centraal-Afrika) komen de legendarische Master Drummers of Burundi. Zij geven op 2 november een fascinerende drumshow. De twaalf muzikanten zijn zelden buiten hun eigen land te zien. Zij zijn een garantie voor spectaculaire traditionele ritmes, zang en atletische dans.

De wereldberoemde a capellagroep Ladysmith Black Mambazo, de Portugese fadozangeres Cuca Roseta, de toonaangevende, Indiase sitarspeler Pandit Budhaditya Mukherjee en meer staan op de podia bij ’t IJ. Op www.muziekgebouw.nl  vind je alle concerten in deze fascinerende serie wereldmuziek.