Home Overzicht Verrassing: de Reuring markt verhuist naar winkelcentrum IJburg

Verrassing: de Reuring markt verhuist naar winkelcentrum IJburg

0

De zaterdagmarkt ‘Reuring’ verhuist naar het Joris Ivensplein. Het winkelcentrum, de marktkooplui én de organisator zijn inmiddels van mening dat winkelcentrum IJburg én de markt elkaar kunnen versterken. De markt kan op deze locatie uitgroeien tot een volwaardige markt waar de 20.000 IJburgers behoefte aan hebben.

Tot nu toe is er slechts geëxperimenteerd met een markt achter winkelcentrum IJburg. In eerste instantie bleken de winkeliers niet te wachten op een markt. Op het Joris Ivensplein was er vanaf september vorig jaar al iedere eerste zaterdag van de maand een markt met steeds een ander thema.

Wel markt, geen markt
Een tijdelijke weekmarkt, die op verzoek van bewoners van IJburg op het Joris Yvensplein in september 2012 startte moest een jaar later alweer stoppen. Dat was een gevolg van een rechterlijke uitspraak. De kooplui waren verontwaardigd en de winkeliers die de markt niet zagen zitten, waren tevreden. Toch was de markt bedoeld om de lokale economie een impuls te geven en het winkelcentrum aantrekkelijker te maken. Bewoners stelden daarop in een petitie voor de markt een plaats te geven bij de haven van IJburg, ver van het winkelcentrum IJburg en het Joris Ivensplein.

Winkeliers willen niet
Eind 2013 wordt duidelijk dat het initiatief om te kijken of het mogelijk is een markt te houden in de buurt van de haven van IJburg te houden niet mag doorgaan. Stadsdeel Oost wil geen toestemming geven voor de pilot waarbij drie keer een markt zou worden gehouden. Markt Reuring zou een alternatief moeten zijn voor de markt bij winkelcentrum IJburg, die is afgeblazen na protest van winkeliers. In mei 2014 werd er wederom een aanvraag voor de markt bij de haven ingediend bij het stadsdeel. De bestuurscommissie zag een weekmarkt nu wel zitten en het project kreeg de steun van de gemeente. Maar hoe verrassend, nu willen ook de winkeliers bij het Joris Ivensplein ook een maandelijkse markt.

Toch weekmarkt bij winkelcentrum
De Reuring markt bij de haven – een zelfstandige markt, geen activiteit van de gemeente – zal nu na anderhalf jaar verhuizen naar het Joris Ivensplein. De twintig ondernemers in het winkelcentrum, de marktkooplui en de organisator van de Reuring markt vinden nu dat het winkelcentrum én de markt elkaar versterken door buren van elkaar te worden. En ook de bewoners van IJburg lijken enthousiast. Nu is het wachten op de procedures die nodig zijn om het allemaal voor elkaar te krijgen. Op woensdag 5 oktober is er van 20.00 tot 21.30 uur in het IJburg College een inloopavond van Reuring. Tot en met 1 november ligt het voorstel ter inzage. Na verwerking van de inspraakreacties wordt het voorstel ter vaststelling voorgelegd aan het bestuur.

Vorig artikelGratis avondje talkshow voor fans van Oost in Jungle Amsterdam
Volgend artikelDuizenden mensen nemen kijkje in nieuwe AZC in Bijlmerbajes