Home Nieuws uit Artis Verrassing op Pasen: Netgiraffe geboren in Artis

Verrassing op Pasen: Netgiraffe geboren in Artis

0

Op eerste paasdag, is in Artis een netgiraffe geboren. Het netgiraffeveulen is een vrouw. De dierverzorgers zagen vanochtend in de stal dat de kudde met een veulen is uitgebreid. Het veulen heeft al gedronken bij de moeder. Bij de geboorte is een giraffe gemiddeld 1.80 m lang en weegt tussen 44-70 kg.

Foto Artis Amber Dekker

Het veulen kwam na een draagtijd van vijftien maanden ter wereld. De moeder heeft al vier keer eerder geworpen. Op de Savanne in de dierentuin lopen nu elf netgiraffen (Giraffa camelopardalis reticulata). Sinds 1856 heeft Artis giraffen in de collectie en was daarmee de eerste Nederlandse dierentuin met giraffen. Het giraffeveulen is in de stal te zien. Artis neemt deel aan het Europese fokprogramma voor de netgiraffen.

Subsonisch geluid
Giraffen communiceren vooral via geur en zicht. Onlangs is door onderzoek in drie Europese dierentuinen ontdekt dat giraffen vooral ‘s nachts geluiden gebruiken in hun onderlinge communicatie. Ze doen dat onder meer met subsonische geluiden. Dat is een frequentie die te laag is voor mensen om te horen. Ook geloei, gesnuif, gesis en fluitachtige geluiden behoren tot het repertoire. Verder onderzoek moet uitwijzen wat de betekenis is van die verschillende geluiden. Maar dat geluid een rol speelt in de onderlinge communicatie, lijkt waarschijnlijk.

Kwetsbare diersoort
Begin 2017 sloeg het International Union for Conservation of Nature (IUCN) alarm dat het slecht gesteld is met de giraffen in het wild. Dertig jaar geleden liepen nog ca. 160.000 giraffen rond over de savannen van Afrika. In 2016 telden onderzoekers een aantal van ongeveer 97.000 dieren. Een teruggang van ongeveer 40 procent. Voor de ondersoort netgiraffen die Artis heeft, is het nog dramatischer gesteld. De netgiraffen zijn op de rode lijst van IUCN Netgiraffen leven in Noordoost-Afrika (Kenia, Eritrea en Somalië). Er leven nu nog maar 8661 dieren terwijl het aantal 25 jaar geleden tussen de 36.000 en 47.750 bedroeg. Een afname van bijna 80 procent! De afname heeft te maken hun habitat dat landbouw, verstedelijking en verwoestijning kleiner wordt. Ook stroperij en oorlogen eisen hun tol voor het leefgebied van de giraffen.