Home Overzicht Vijf dagen geestverruimende minimal music aan het IJ

Vijf dagen geestverruimende minimal music aan het IJ

0
Christof Schläger opent het festival op de kade bij het Muziekgebouw. Foto Gregor Schläger

Vijf dagen lang staat in het Muziekgebouw en het Bimhuis het geestverruimende effect van minimal music centraal en de uitwerking ervan op geest en lichaam. Begin april vindt de de zesde editie plaats van het Minimal Music Festival.

Het festival telt maar liefst veertien concerten in de Grote Zaal en het Bimhuis. Daarnaast zijn er verschillende concerten elders in het gebouw, door onder meer de Zimbabwaanse Stella Chiweshe, de Japanse Sapphire Slows en het Berlijnse duo Driftmachine. Ook klinkt Simeon ten Holts Incantatie IV voor vier vleugels. Overige festivalactiviteiten zoals talks, colleges en dagelijkse radio-uitzendingen zullen dieper ingaan op de werken en de transcendentale werking van minimal music op lichaam en geest.

Het festival opent op woensdag 3 april om 19.30 uur met een bijzonder scheepshoornconcert op de kade bij het Muziekgebouw. Met een indrukwekkende installatie laat geluidskunstenaar Christof Schläger muziek horen van onder anderen Arvo Pärt en Philip Glass. Dit openluchtconcert is gratis toegankelijk. Diezelfde avond klinkt de wereldpremière van Space Junk van componist Kate Moore, dit jaar Zielsverwant van het Muziekgebouw.

Andere highlights in het festival zijn de wereldpremière van Pastiche, dat de Russische spiritueel-minimalist Vladimir Martynov speciaal schreef voor pianist Ralph van Raat en het Noord Nederlands Orkest. Te horen op donderdagavond 4 april. Het concert van het Zwitserse slagwerkensemble Eklekto met nieuw werk van de Japanse geluidskunstenaar Ryoji Ikeda (Nederlandse première) en deep-listening goeroe Pauline Oliveros op vrijdag 5 april. En optredens van onder anderen de Italiaanse producer Donato Dozzy, Rabih Beaini & Tomoko Mukaiyama en Mohammad Reza Mortazavi op zaterdagavond 6 april.

Daarnaast ook pop-up concerten, talks, colleges, een workshop, een meditatieruimte en een kunstinstallatie van Joost Rekveld. Het festivalprogramma komt mede tot stand i.s.m. het BIMHUIS, De School, Red Light Radio, Subbacultcha, Gonzo(circus) en Ja Ja Ja Nee Nee Nee.

Op zondag 7 april, de laatste festivaldag, klinkt onder meer Feldmans vijf uur durende, trance-opwekkende Strijkkwartet no. 2 en treedt minimal legende Terry Riley op met zijn zoon Gyan Riley.

Informatie, programma en kaarten check www.minimalmusicfestival.nl

Minimal legende Terry Riley treedt op met zijn zoon Gyan. Foto Camille Blake.