Home Overzicht Vijf nominaties Amsterdamse Nieuwbouwprijs in Oost

Vijf nominaties Amsterdamse Nieuwbouwprijs in Oost

0
Links boven: Oostpoort Plot 2b, rechts boven: Czaar Peterbuurt, links onder: Kadewoningen Oostpoort, recht onder: woningen aan de Zaaiersweg.

Wat is het beste of mooiste nieuwbouwproject van Amsterdam? Die vraag wordt ieder jaar gesteld aan iedereen die er z’n zegje over wil doen. Een stemming van de publieksjury heeft tien projecten genomineerd. Vier daarvan nieuwbouwprojecten in het Oostelijk deel van de stad.

In Oostpoort zijn twee projecten bij de laatste tien geëindigd. ‘Oostpoort Plot 2b’ van Scala Architecten zijn woningen op het Paradijsplein en de Tuin van Hera. Het is mooie architectuur, leuke ruimte voor de woning met stoepen en trappen, fijne achtertuin, voorzieningen op loopafstand, persoonlijke woonwensen in de indeling en afwerking.

Kadewoningen in Oostpoort
PPHP Pleasant Places Happy People is de architect voor de 34 kadewoningen op Oostpoort. Deze riante rijwoningen hebben oppervlaktes van 120 tot wel 220 m2. De uitstraling van de woningen refereert aan de voormalige industriebebouwing van de Oostergasfabriek die hier vroeger stond.

Renovatie in de Czaar Peterbuurt
Ook het complex N42 Czaar Peterbuurt is een van de tien genomineerde projecten. Hooyschuur Architecten tekende voor dit woonblok gelegen aan de Czaar Peterstraat, Lijndenstraat en de Conradstraat is op hoog niveau gerenoveerd en voorzien van een nieuw woonprogramma. De oorspronkelijke woningen waren krap 30 m2 groot. Door middel van samenvoegen is een mix ontstaan van nieuwe woningtypen.

Ensemble van drie gebouwen op IJburg
Op IJburg staat de driehoekige kavel ‘Baak 54’ van Arons en Gelauff Architecten. Het is een ensemble van drie gebouwen. Hoewel ze verschillend zijn  in vorm, horen de gebouwen duidelijk bij elkaar. Ze hebben uitzicht over het strand van IJburg en het Markermeer. Bijzonder zijn de woon- en logeervoorzieningen voor meervoudig complex gehandicapte kinderen en jongvolwassen.

Acht woningen in oude school in Betondorp
Een bestaand oud schoolgebouw aan de Zaaiersweg in Betondorp dat in onbruik was geraakt, heeft met de nieuwe invulling met acht woningen weer een actieve plek in de buurt gekregen. Alle bewoners kwamen uit de buurt. Space Encounters is de architect.

Alle projecten die meedingen naar de Amsterdamse Nieuwbouwprijs zijn opgeleverd tussen augustus 2016 en augustus 2017.

Check Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2018 en stem.