Home BoekvandeWeek ‘Vissen voor de keizer’ van Didier Decoin

‘Vissen voor de keizer’ van Didier Decoin

0

33 Het hongerige gevoel alsmaar door te willen blijven lezen, dat overkomt me niet bij elk boek (en dat is maar goed ook natuurlijk). U voelt het al: bij dit boek overkwam het me dus wel weer.

Japan, rond het jaar 1000, in een dorp enkele dagen gaans van de keizerlijke hoofdstad. Een visser spant zich in om alleen werkelijk de allermooiste karpers te vangen, enkele maar, en die zorgvuldig te verzorgen. Totdat ze naar de keizerlijke vijver kunnen worden overgebracht, ter beschikking gesteld aan de Dienst Tuinen en Vijvers. Ze zullen niet worden gegeten, ze dienen ter opluistering van de keizerlijke omgeving. In rieten manden die met leem waterdicht zijn gemaakt maken de karpers de tocht van enkele dagen naar het paleis.

In poëtische, filosofische maar vooral sensuele beschrijvingen, overpeinzingen en vergelijkingen wordt de tocht naar het paleis beschreven. Waarbij je inderdaad heimelijk hoopt dat er geen einde aan de tocht komt…

Het valt me moeilijk dit boek – zonder meer een parel – aan te prijzen zonder al te veel te onthullen (maar goed, ik ben ook boekverkoper, geen schrijver).

Wel durf ik te stellen: niet goed geld terug.

_____

Vissen voor de Keizer is geschreven door Didier Decoin
vertaald door Martine Woudt
verschenen bij J. M. Meulenhoff
Carel van Pampus
is boekverkoper bij Boekhandel van Pampus, KNSM-laan 303

Vorig artikelDigitale burenhulp BUUV stopt met website voor Oost
Volgend artikelRicciotti ensemble én publiek uit hun dak op Boerhaaveplein