Home Overzicht Vluchtelingen worden bewoners

Vluchtelingen worden bewoners

0

In mei 2016 was het ‘breakingnews’ dat de Bijlmerbajes een asielzoekerscentrum zou worden, met plaats voor niet minder dan duizend man. Om het gebouw wat minder het karakter te geven van een gevangenis, worden tralies en een deel van de muur verwijderd. Stichting Gastvrij Oost doet een oproep aan betrokken bewoners en ondernemers van Amsterdam Oost, om zich in te zetten voor een gastvrije ontvangst van de nieuwkomers.

Door Annemarije Pronk ! Beeld Lyk Burggraaf

De Stichting Gastvrij Oost geeft vluchtelingen het woord en het gevoel erbij te horen. De vluchtelingen krijgen zodoende een gezicht. Of het nu gaat om Syrische gezinnen, mensen van wie familie is achtergebleven in oorlogsgebied, stellen of alleenstaande mannen.

De oprichters van Gastvrij Amsterdam zijn Loes Leatemia en Firoez Azarhoosh, bekend van de Meevaart. Zij ontmoetten Lian Priemus. Vanaf het begin heeft zij zich verdienstelijk gemaakt voor de vluchtelingen die in september 2015 op station Amsterdam Centraal aankwamen. Lian ontmoette een aantal Syrische vluchtelingen die zij onder haar hoede nam. Eén van de kernleden van Gastvrij Oost heeft goede contacten met woningcorporatie Ymere. Zo werden krachten gebundeld wat resulteerde in een tijdelijke, kleinschalige opvang in een voormalig kantoorpand aan de Mauritskade voor 31 vluchtelingen. De buurt heeft destijds huisraad verzameld zoals bedden, tafels, stoelen en keukenspullen. De mensen die er wonen doen zelf boodschappen, koken, houden het schoon, etc. Zij brengen hun kinderen naar school, leren Nederlands en maken kennis met buurtbewoners.

Door elkaar te ontmoeten breekt het ijs

Een aantal inloopavonden met buurtinwoners ging er aan vooraf. Vluchtelingen konden zodoende kennis maken met de buren en omgekeerd. Voor een enkeling is dat best eng, maar door elkaar te ontmoeten breekt het ijs. Er ontstaat een verbintenis. Het mes snijdt aan twee kanten: vluchtelingen willen graag iets betekenen voor de Nederlandse samenleving en buurtgenoten kunnen een steentje bijdragen aan de sociale cohesie.

Warme ontvangst
Wat blijft er eigenlijk over van kleinschaligheid bij de Bijlmer Bajes? ‘Ja, dat wordt best lastig’, zegt Loes. ‘Er wonen nagenoeg 13.000 mensen in stadsdeel Oost met wie hopelijk aansluiting te vinden zal zijn. In verschillende buurten hebben mensen reeds toegezegd een rol te willen spelen in de ontvangst van vluchtelingen. De aandacht gaat nu dus uit naar het mobiliseren van de bewoners. Vluchtelingen kunnen vrijuit in en uit het gebouw  lopen om andere mensen te ontmoeten.’

Gastvrij Oost is uniek vergeleken met andere stadsdelen en gemeenten buiten Amsterdam. Het laat zien dat een tegenhanger van grootschalige opvang een alternatief kan zijn. Steun vanuit de samenleving is daarbij onmisbaar alsmede de inzet van een stadsdeel dat samenwerkt en zo nodig faciliteert. In bestuurlijk Nederland wordt het initiatief omarmd door steeds meer gemeenten.

Gastvrij Oost uniek vergeleken met andere stadsdelen en gemeenten

Dankzij crowdfunding is een bedrag van 10.000 euro opgehaald. Er worden dagelijks mailtjes en telefoontjes ontvangen van mensen die zich willen inzetten als vrijwilliger. Het kan daarbij gaan om ondernemers, gepensioneerden, studenten, mensen met een part-time functie, etc. Ook oud-vluchtelingen duiken op. Gastvrij Oost zite ze overigens het liefst in groten getale komen. Er zijn vijftig mensen inzetbaar voor taal- en conversatielessen.

Maatwerk
Loes Leatemia vertelt hoe zij erin gerold is: haar vader is als vluchteling in de jaren ’50 in kampen ontvangen waar niet gewerkt mocht worden. Er was amper contact met de buitenwereld. Het was een traumatische ervaring dat er geen rekening werd gehouden met het zelfbeschikkingsrecht. Dit is precies wat Gastvrij Oost hoog in het vaandel heeft staan: contact leggen met asielzoekers die in een vreemd land zijn aangekomen zonder de taal en cultuur machtig te zijn en bij voorkeur niet beknot geraken in hun doen en laten. Opvang in een relatief kleine gemeenschap geeft  rust en de gelegenheid te aarden. Er wordt geen achterstand opgebouwd en er is oog voor privacy. Gastvrij Oost sluit naadloos aan bij de aanpak waar de stad Amsterdam op zich laat voorstaan: maatwerk, aandacht voor de kracht van de vluchtelingen zelf en samenwerking met bestaande initiatieven uit de Amsterdamse samenleving.

facebook.com/gastvrijoost