Home Nieuws uit Artis Voor het eerst in 20 jaar: kuiken voor de gewone jaarvogel in...

Voor het eerst in 20 jaar: kuiken voor de gewone jaarvogel in Artis

0

Deze week is voor het eerst sinds 20 jaar een ei van de gewone jaarvogel (Rhyticeros undulatus) uitgekomen in Artis. In 1996 kroop voor het laatst een kuiken uit het ei.

Beeld Artis, Ronald van Weeren

De gewone jaarvogel maakt op een bijzondere manier een nest. Het koppel bouwt een broedplaats in een holle boom waarbij de vrouw  volledig wordt ingemetseld op een kleine spleet na. Het mannetje voert tijdens het broeden het vrouwtje door dit gaatje. Als er een kuiken is, verdubbelt de taak van de man om eten te brengen.

Ontwikkelingen volgen
Na ruim drie maanden breken moeder en jong samen uit het nest. Het duurt dus nog even voordat het kuiken rondvliegt in het Vogelhuis. Tot die tijd kan het publiek vanaf vrijdag 13 mei de ontwikkelingen van de gewone jaarvogel via een camera in het nest volgen op een scherm bij het verblijf.

Opmerkelijke hoorn
Ondanks zijn naam heeft de gewone jaarvogel opvallende kenmerken. Het mannetje heeft een prominente gele keelzak, het vrouwtje een blauwe. De vogel is van kop tot staart zo’n meter lang en heeft een opmerkelijke hoorn bovenop de enorme snavel. De jaarvogel leeft in de bossen in Azië.

Betrouwbaar mannetje
Een ander bijzonder fenomeen is de koppelvorming bij deze vogelsoort, omdat het vrouwtje een betrouwbare man zoekt. Zij test de man uit door het teruggeven van voedsel. De bedoeling is dat hij het eten weer aanbiedt. Het kan wel maanden duren voordat ze een betrouwbare en volhardende man heeft gevonden. Het vrouwtje is immers, eenmaal ingemetseld, van de man afhankelijk voor voeding.

Met dit kuiken draagt Artis bij aan het Europese fokprogramma van de gewone jaarvogel.

Vorig artikelFrogermonumentje wordt langzaam aan het oog onttrokken
Volgend artikelStudenten en vluchtelingen met status op trainingsveld Zeeburgia en IJburg