Home Overzicht Voorlopig geen opvang statushouders op IJburg

Voorlopig geen opvang statushouders op IJburg

0

De gemeenteraad gaat voorlopig niet akkoord met de bouw van 320 woningen aan de Daguerrestraat voor statushouders en studenten. Volgens de fracties van PvdA, VVD en CDA hebben bewoners onvoldoende mogelijkheid gehad om bezwaar te maken. In de buurt zou bovendien geen draagvlak zijn voor deze opvang. De bouw van tijdelijke woningen op het trainingsveld van Zeeburgia en de Van Lohuizenlaan  gaat wel door. In de voormalige Bijlmerbajes, ook in de Watergraafsmeer, komt een opvang voor duizend asielzoekers.

Bewoners in de omgeving van de Daguerrestraat vreesden voor de komst van de 320 woningen voor 160 vluchtelingen met een verblijfsvergunning en 160 studenten in hun buurt. De woningen zouden komen op een kavel in de Daguerrestraat en tien jaar bijven staan. De bouw zou volgend jaar beginnen, maar volgens de bewoners past dat absoluut niet in de buurt. De buurtbewoners vinden dat er te veel studenten en statushouders komen en de samenstelling van de groep is verkeerd. Het is een homogene groep jonge mannen. Zij vrezen daarom overlast. Andere plaatsen op IJburg zijn veel geschikter dan deze specifieke plek.

Voor omwonenden is het alleen mogelijk om bezwaar te maken tegen de bouw het pand waarin de opvang plaats zou vinden. Tegen de opvang van statushouder kan dat niet. De gemeente heeft een wettelijke taak om te zorgen voor de opvang van kwetsbare mensen. Het is onduidelijk waar de opvang nu zal worden gerealiseerd.