Home Overzicht Voortbestaan Jaap Edenbaan onzeker

Voortbestaan Jaap Edenbaan onzeker

0

Het schaatsseizoen is voorbij. De Jaap Edenbaan gaat sluiten, maar zal in het najaar weer open gaan. Maar hoe zit het de jaren daarna? De gemeente bekijkt momenteel initiatieven of ‘verplaatsing van de ijsbaan wenselijk is’.

De discussie over verplaatsing naar een ander deel van de stad is niet nieuw. Al eerder werd een nieuwe ijsbaan in Noord genoemd. Nu zou de baan ook verplaatst kunnen worden naar Zuidoost. Een eerder argument was de veiligheid van de ijsinstallatie, maar die is onlangs gerenoveerd. Nu wordt de plek op sportpark Middenmeer Voorland door de gemeente gezien als kansrijke bouwlocatie.

Behoud van de baan in de Watergraafsmeer
Het bestuur en de directie van de Jaap Edenbaan maken zich hard voor het behoud van de ijsbaan op de huidige locatie. ‘Het is sport-cultureel erfgoed met een unieke sfeer dat niet verloren mag gaan.’ Met die uitspraak zijn veel schaatsliefhebbers het roerend eens.

Aanpassingen noodzakelijk
Wel is het noodzakelijk dat er aanpassingen aan de baan moeten worden gedaan zodat er ook de komende 55 jaar weer geschaatst kan worden. De installatie heeft een verdere upgrade nodig en de ijshal moet nodig worden vervangen. De Jaap Eden IJsbaan heeft deze plannen aan de de gemeente voorgelegd en hoopt er spoedig mee te kunnen begonnen.

Sportcomplex en woningbouw
Sportpark Middenmeer Voorland wordt steeds weer bedreigd door bouwplannen. Park de Meer is indertijd gebouwd op het voormalige complex van Ajax, waardoor het sportcomplex aanmerkelijk is verkleind. Plannen voor bouw op de verlengde Radioweg waren serieus, maar gingen niet door. Dat was ook het geval met de velden naast tuincomplex de Hof van Eden. Daar waren al voorbereidingen voor de bouw getroffen toen bleek dat de grond niet geschikt was voor woningbouw. En nu worden op het voormalige trainingsveld van Zeeburgia tijdelijke woningen geplaatst.