Home Kunst Vooruitblik op Grachtenfestival in de NedPHO-Koepel

Vooruitblik op Grachtenfestival in de NedPHO-Koepel

0

Het jaarlijkse Grachtenfestival blikt in de NedPhO-Koepel alvast vooruit naar wat er in augustus te gebeuren staat. Op zaterdag 11 gebeurt dat tijdens het jaarlijkse Grachtenfestival Koepelconcert en zondag 12 februari is er de finale van het Grachtenfestival Conservatorium Concours en De OpMaat waar jonge musici hun ideeën pitchen.

Stijl is het sleutelwoord tijdens het Grachtenfestival Koepelconcert. Het programma omvat alle stijlen denkbaar, uitgevoerd door de meest veelzijdige musici van het moment: vioolfenomeen Emmy Storms, de Syrische ud-virtuoze Jawa Manla, percussietovenaar Jeroen Batterink, de gelauwerde Russische pianiste Helena Basilova en innovatieve jazzpianist en componist Julian Schneemann. Deze avontuurlijke musici spelen een programma waaruit blijkt dat alle stijlen met elkaar verbonden zijn. Van de allermooiste solosonate van Bach tot een meeslepende Arabische ‘Maqam’. En van Janáceks indringende vioolsonate tot swingende hedendaagse jazz. Maar ook de Nederlandse kunststroming ‘De Stijl’ die in 1917 ontstond, is een muzikale inspiratiebron.

Grachtenfestival Conservatorium Concours
Tijdens de finale van het Grachtenfestival Conservatorium Concours strijden zes kandidaten om de Vakjuryprijs en de Publieksprijs. Beide prijzen bestaan uit een optreden tijdens het Grachtenfestival 2017, dat plaatsvindt van 11 tot en met 20 augustus, en een korte tournee langs zeven Nederlandse concertzalen tijdens het seizoen ’17/’18. De winnaar van de Vakjuryprijs wint verder een bedrag van € 5.000, een optreden tijdens het Lunchconcert van woensdag 28 juni in de Kleine Zaal van het Concertgebouw en een professionele fotoshoot.

De OpMaat: jonge musici pitchen hun ideeën
Tijdens De OpMaat op zaterdagmiddag 11 februari pitchen veertien kandidaten, veelal nog studerend aan het conservatorium, hun ideeën voor een concert tijdens het komende Grachtenfestival. Elke kandidaat krijgt zeven minuten de tijd om hun idee te presenteren voor een concert. Dit kan in drie categorieën: thema Grachtenfestival 2017 (In Stijl), bijzondere Grachtenfestivallocatie (Odeon) of een voorstelling tijdens het Junior Grachtenfestival. De pitches zijn gratis toegankelijk voor publiek.

Grachtenfestival De OpMaat  zaterdag 11 februari, aanvang 13.30 uur, toegang gratis
Grachtenfestival Koepelconcert  zaterdag  11 februari, aanvang 20.30 uur, Toegang € 18
Finale Grachtenfestival Conservatorium Concours 2017  zondag 12 februari, aanvang 14.00 uur, toegang € 12
NedPhO-Koepel, Batjanstraat 3
Kaarten www.grachtenfestival.nl/programma