Home Kunst Vooruitblik op Grachtenfestival in NedPHO-Koepel

Vooruitblik op Grachtenfestival in NedPHO-Koepel

0
Het Grachtenfestival Weekend in de NedPHO-Koepel. Foto Ronald Knapp

In augustus gonst de stad weer van het Grachtenfestival. In de opmaat naar het festival vindt op zaterdag 10 en zondag 11 februari voor de derde keer het Grachtenfestival Weekend plaats. In de NedPhO-koepel in de Indische Buurt blikt het festival met vier muzikale evenementen dan vooruit naar het komende festival.

Tijdens het jaarlijkse Koepelconcert op zaterdag 10 februari buigen zes jonge klassieke en jazz-musici zich over de woorden en noten van dichters en componisten. Samen geven zij in de NedPHO-Koepel in de Indische Buurt vorm aan het Grachtenfestivalthema in 2018: Dichter bij de muziek.

Zes jonge klassieke en jazz-musici
Het podium staat tjokvol avontuurlijke talenten die zorgen voor een bonte poëtische avond. Gedichten en muziek, gedichten in muziek, gedichten met en zonder muziek, poëzie heeft in de gehele muziekgeschiedenis een belangrijke rol gespeeld. Emily Dickinson en Aaron Copland; Paul Verlaine en Maurice Ravel; Pablo Neruda en Sanne Rambags, zomaar een paar inspirerende kruisbestuivingen die tijdens het Koepelconcert zullen verrassen.

Grachten festival weekend

Sopraan Nikki Treurniet heeft een stem die alles aankan, van opera tot liedrepertoire. Pieter van Loenen is een jonge violist met een sterk en uitgedacht verhaal. Camiel Boomsma is een bijzonder getalenteerde pianist die door de (inter)nationale pers is opgevallen om zijn muzikale vertelkracht. Sanne Rambags is een uitzonderlijke jazz-zangeres en componiste die van haar stem haar instrument maakt. De eigenzinnige Zwitserse saxofonist Andri Schärli vertegenwoordigt de nieuwste generatie jazzmuzikanten, met een uitgesproken eigen geluid bestormt hij momenteel de (inter)nationale podia. Koen Schalkwijk is een jazzpianist en componist die behoort tot de hedendaagse jazz top en geprezen wordt om zijn inventiviteit.

Grachtenfestival Conservatorium Concours
Op zondagmiddag 11 februari vindt de finale van het Grachtenfestival Conservatorium Concours plaats. Zes kandidaten strijden deze middag om de Vakjuryprijs en de Publieksprijs. Beide prijzen bestaan uit een een optreden tijdens het Grachtenfestival in augustus en een tournee langs Nederlandse concertzalen tijdens het seizoen ’18/’19. De winnaar van de Vakjuryprijs wint verder een optreden tijdens het Lunchconcert van 6 juni 2018 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Een jury bepaalt de winnaar van de Vakjuryprijs. Het aanwezige publiek kiest deze zondagmiddag de winnaar van de Publieksprijs.

De OpMaat: jonge musici pitchen hun idee
Tijdens De OpMaat op zaterdagmiddag 10 februari pitchen veertien kandidaten, veelal nog studerend aan het conservatorium, hun ideeën voor een concert tijdens het komende Grachtenfestival. Elke kandidaat krijgt zeven minuten de tijd om hun idee te presenteren voor een concert. Dit kan in drie categorieën: thema Grachtenfestival 2018 (Dichter bij de muziek), bijzondere Grachtenfestivallocatie (Vuurtoreneiland) of een voorstelling tijdens het Junior Grachtenfestival. De pitches zijn gratis toegankelijk voor publiek.

Premiere installatie Luke Deane: Melt me down
Melt Me Down (or The Campaign To Abolish Sonic Weapons) is een installatie van componist Luke Deane. Met zijn fascinatie voor sonische wapens vraagt hij aandacht voor de LRAD: Long Range Acoustic Device. Een akoestische aanval van dit controversiële apparaat heeft verstrekkende gevolgen voor mens en maatschappij. Daarnaast zal Luke Deane als zijn alter ego Lisa, samen met violiste Christine Cornwell de installatie tot leven brengen met korte optredens. De installatie is te zien tijdens het komende Grachtenfestival in augustus, maar beleeft zijn première tijdens het Grachtenfestival Weekend.

Grachtenfestival De OpMaat
Zaterdag 10 februari om 12.00 uur. Toegang gratis
Grachtenfestival Koepelconcert
Zaterdag 10 februari om 20.30 uur. Toegang € 15
Finale Grachtenfestival Conservatorium Concours 2018
Zondag 11 februari om 14.00 uur. Toegang € 12
NedPhO-Koepel, Batjanstraat 3
Tickets www.grachtenfestival.nl/programma