Home Overzicht Vraag tijdens Vrijheidsmaaltijd Perron Oost: Wat zou jij doen?

Vraag tijdens Vrijheidsmaaltijd Perron Oost: Wat zou jij doen?

0

Op verschillende plaatsen in Oost organiseren bewoners op 5 mei Vrijheidsmaaltijden. Een heel bijzondere vindt plaats op het monumentale perron bij Museum Perron Oost. Deze Vrijheidsmaaltijd haakt aan bij de tentoonstelling in het kleine museum, waarin verschillende oorlogsverhalen en religies met elkaar verbonden worden.

Als je in een oorlog terecht komt kun je verschillende keuzes maken. Kies je voor verzet? Werk je mee met de vijand? Blijf je daar waar het oorlog is of vlucht je naar een veiliger plek? Het zijn keuzes die achteraf vaak gedefinieerd worden als goed, fout, dapper of laf. Veelal door mensen die nooit in die situatie zaten. Is de vraag wat zou jij doen? wel te beantwoorden en kan je oordelen over de keuze van een ander? Die vragen staan centraal in Museum Perron Oost tijdens de weken rondom 4 en 5 mei.

Stel jezelf de vraag: Wat zou jij doen als je Mahmoud Noufal, Lody van de Kamp, of Wim Sels zou zijn geweest? ‘Wat zou jij doen?’

De Vrijheidsmaaltijd wordt geopend door de Syrische Mahmoud Noufal (27). Hij vertelt hoe hij voor de oorlog moest vluchten en naar Nederland kwam. Esmeralda Detmers, buurtbewoonster en theaterdocent bij Improbattle, begeleidt Mahmoud bij het schrijven en voordragen van zijn verhaal.

Daarnaast verzorgt een aantal jongeren van ImproBattle, een organisatie voor improvisatietheater aan jongeren, een bijzondere voorstelling. Zij proberen zich, vanuit hun eigen wereld en achtergrond, in Mahmoud Noufal, Lody van de Kamp en Wim Sels te verplaatsen. In tekst en muziek laten ze horen wat zij zouden hebben gedaan als ze in zo’n oorlogssituatie hadden gezeten. Daarnaast stellen ze elkaar vragen: Wat doe jij nu om van de stad Amsterdam een lieve stad te maken? Zorgen wij wel goed voor elkaar? Ook als er een oorlog zou uitbreken? Kan je die vragen eigenlijk wel beantwoorden als je zelf nooit in zo’n situatie hebt verkeerd?

Als de voorstelling is afgelopen, kun je genieten van de maaltijd geserveerd door koks uit de buurt. De vragen en verhalen die eerder zijn opgeworpen zorgen voor gespreksstof tijdens het eten.

Ook Mahmoud gaat tijdens het eten in gesprek met de andere bezoekers. De gesprekken die hij voert worden opgenomen door radiomaker Joost Wilgenhof. Delen van die gesprekken zijn op een later tijdstip terug te horen in Museum Perron Oost.

Entree € 7,50
Reserveren [email protected] | 06 5340 4786.
Er is plaats voor 100 personen.