Home IJburg Vrienden Diemerpark willen ‘plastificering’ Diemerpark stoppen

Vrienden Diemerpark willen ‘plastificering’ Diemerpark stoppen

1

Kunstgras op voetbalvelden heeft voordelen. De velden kunnen meer en intensiever worden bespeeld. En er is minder onderhoud nodig. Maar kunstgras heeft ook nadelen. De gemeente wil nu in het Diemerpark vier extra kunstgras sportvelden aanleggen, naast de zes die er al liggen. De Vrienden van het Diemerpark zijn tegen die plannen en wijzen in een petitie aan de gemeenteraad op de nadelen.

Het Diemerpark op IJburg is een waardevol natuurgebied, stellen de Vrienden van het Diemerpark vast. Met zeldzame dieren en planten heeft het de grootste biodiversiteit van alle parken in Amsterdam. De gemeente wil het sportpark in het Diemerpark verder uitbreiden met nog meer kunstgras in de vorm van plastic sportvelden, aldus de vrienden. Dat gaat ten koste van het karakter van het park, de dieren die er leven en van de mensen die voor de ruimte, voor de natuur of voor een wandeling in het park komen

Biodiversiteit
Tegelijkertijd onderschrijft het gemeentebestuur het belang van groen voor de gezondheid en het welzijn van haar bewoners. Voor gemeente Amsterdam tellen sportvelden mee als groen, ook als ze van plastic zijn. Desondanks wil de gemeente de biodiversiteit in de stad zoveel mogelijk behouden en versterken. Daarom willen de Vrienden van het Diemerpark de gemeenteraadsleden die een besluit gaan nemen over de aanleg van de kunstgrasvelden, laten weten dat het plan daartoe op z’n minst een omstreden is.

Niet meer sportvelden in park
In een petitie vragen de Vrienden van het Diemerpark af te zien van de aanleg van nog meer sportvelden in het Diemerpark en de nog gewenste sportvelden voor IJburg aan te leggen op het Buiteneiland of elders. Daarbij geven zij aan dat zowel het kunstgras als de verlichting van de sportvelden de dieren uit het park verjagen en dat aanleg van nog meer sportvelden leidt tot nog meer overlast door auto’s, verlichting en geluid. Ook het gegeven dat plastic slecht is voor milieu en klimaat is een argument om af te zien van de aanleg van kunstgrasvelden in het Diemerpark.

De petitie

1 REACTIE

  1. Zelf in een huis gaan wonen waar vroeger natuur was maar nu wel de uitbreiding van sportvelden vanuit zogenaamd natuurbehoud (waardoor honderden kinderen niet kunnen sporten) is mega schijnheilig. Volwassenen mensen die kinderen dit ontnemen zijn gewoon zielig. Uitbreiding van sport op IJburg 2 is geen optie op dit moment voor de kinderen die nu willen starten omdat dit nog jaren gaat duren. Stop met je zielige verzet.