Home Kunst ‘Vrijheid van de Gedachte’ krijgt plaats op plein voor Stadsloket

‘Vrijheid van de Gedachte’ krijgt plaats op plein voor Stadsloket

0

Op de geboortedag van Hildo Krop (1884) onthulde de kleinzoon van de kunstenaar samen met stadsdeelbestuurder Ivar Manuel het beeld ‘Vrijheid van de Gedachte’. Met het ontsteken van enkele schijnwerpers wordt de thema’s democratie en vrijheid van meningsuiting extra belicht op het plein voor het stadsloket.

Foto’s Corrie Groen

Voorafgaand aan de onthulling was er een film te zien over de kunstenaar en zijn werk. Hildo Krop, bekend van ornamenten aan Amsterdamse bruggen en openbare gebouwen, kreeg eind jaren veertig van KPN de opdracht een beeld te maken voor de nieuwe telefooncentrale aan de Pieter de Hoochstraat. Het werd ‘De Vrijheid van de Gedachte’, geïnspireerd op een gedicht van P.C. Boutens.

In de jaren negentig vertrok de telefooncentrale naar de nieuwe locatie van KPN in Sloterdijk. Het beeld en de zuil verhuisden mee. Maar in 2010 vertrok KPN ook daar weer. De nieuwe eigenaar van het KPN-gebouw verkocht het beeld aan een particulier bedrijf en die verkocht op zijn beurt vorig jaar het beeld aan stadsdeel Oost. Nu heeft het een mooie plaats gekregen op het Oranje-Vrijstaatplein.

Vorig artikelAmsterdam Tigers vs Antwerp Phantons: Het uur van de waarheid
Volgend artikelNieuwe infoschermen tonen cultuuraanbod op IJburg