Home Wonen Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

0

Een nieuw begin. Dat is de verwachting die ik iedere keer heb aan het begin van het jaar. Waarom? Zo veel verandert er toch niet? Het is natuurlijk slechts een nieuwe kalender waar we onze hoop op vestigen. Want denk je echt dat het dit jaar anders zal gaan? Dat je nu wel gaat doen wat je je had voorgenomen? Dat dit op wonderbaarlijke wijze gaat lukken, alleen omdat het januari is? Het zou kunnen.

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

Wat ik me realiseer nu ik dit schrijf, is dat het voor mij niet alleen om ‘een nieuwe kalender’ gaat. Nee, het is een gevoel. Een gevoel dat ik steevast krijg voor de feestdagen. Vanaf november tel ik eigenlijk al af: laat het jaar ten einde zijn. Vaak ben ik in november ook vermoeider dan in andere maanden. Ik kan echt uitkijken naar de feestdagen. Niet vanwege de gezelligheid, het kerstdiner of de oliebollen (Hoewel? Ik ben gek op oliebollen.) Nee, ik kan uitkijken naar de kerstvakantie, omdat dit een van de weinige momenten in het jaar is dat ik mijzelf toesta echt vrij te nemen. Doordat een groot deel van Nederland dit doet, is dat in praktische zin ook haalbaar en ontvang ik nauwelijks telefoontjes en e-mails in die periode. De tijd rondom Kerstmis is voor mij steeds meer een tijd van bezinning geworden. Wat heb ik het afgelopen jaar meegemaakt, wat heb ik bereikt en ben ik tevreden? Waar wil ik me in het nieuwe jaar mee bezighouden, wat kan ik anders doen? Het is mooi meegenomen dat dit speelt in een tijd die ik doorbreng met familie, vrienden en lekker eten. Is dat uiteindelijk niet wat belangrijk is in het leven?

De praktische kant van al deze vragen is dat ik zo mijn eigen lijstjes krijg en weer even stilsta bij de doelen die ik voor de komende tijd heb. Door in de eerste week van het jaar rustig van start te gaan en nog geen afspraken met klanten te maken, kan ik deze doelen op mij in laten werken en inplannen of zelfs voorzichtig beginnen uit te voeren. Om niet voortijdig te stranden heb ik later in het jaar ook nog een bezinningsmoment. Zo houd ik grip op mijn voornemens.

Ik wens je een geweldig 2017 toe waarin je de door jou nagestreefde doelen zult bereiken!

Tip

Schrijf je voornemens op en plan ze stap voor stap in. Plan nu ook alvast een evaluatiemoment in, bijvoorbeeld komende zomer, om na te gaan of je nog op de goede weg bent.