Home Overzicht Waar willen we de naam Johan Cruijff?

Waar willen we de naam Johan Cruijff?

1
Cruijff werd al eens geëerd met een eigen tram.

Ajax speelt tegenwoordig dan eindelijk in de Johan Cruijff ArenA. Veel bewoners en ondernemers in de Watergraafsmeer vinden het nu ook hoog tijd worden dat de naam Johan Cruijff in hun buurt gerelateerd gaat worden aan openbare ruimte.

Tekst Arie van Tol | Foto Ben Thomas | Dwars

De opvallende muurschildering bij de entree naar Park de Meer waarop Johan Cruijff te zien is in het oranjeshirt is een mooi eerbetoon. Maar vernoeming van een straat, plein of park in de Watergraafsmeer zou een logische volgende stap zijn.

Er zijn bij het stadsdeel meerdere ideeen bekend. Sommige ervan hebben een formele status gekregen op het moment dat ze op papier werden aangeboden aan het stadsdeel. Andere zijn te rangschikken onder de vele losse flodders die verwacht mogen worden in bars en op straat. De gemeente Amsterdam zelf heeft bij de gotspe rond de eventuele naamsverandering van het Stadionplein de opvallendste losse flodder geproduceerd en vervolgens lang heel serieus genomen. Het voorbijgaan aan omwonenden is keihard afgestraft. Om te voorkomen dat de gemeente in de (nabije) toekomst vergelijkbare blunders begaat is het goed dat er eerst een heldere procedure komt, vindt Maarten Poorter. Zolang die procedure er niet is mogen ingediende initiatieven evengoed op een tijdige reactie rekenen, erkent diezelfde Maarten Poorter.

Fatsoen
En dat is nu net niet het geval bij bijvoorbeeld het initiatief van Frank Stork. Als ik hem spreek relativeert hij de door hem gedane voorstellen voor naamgeving. Maar relativeren doet hij niet de grote stilte, de onverschilligheid die er spreekt uit dat verzuim van de overheid om op zijn minst een voorlopig formeel antwoord te geven en te verklaren dat er met de ideeën een ambtelijk traject zal worden ingegaan, en welk traject dan. Het schijnt dat er een gemeentelijke commissie is die gaat over naamgevingen in Amsterdam. Maar of die commissie een voorgekookt plan, van andere ambtenaren dan wel burgers, ten uitvoer brengt, of zelf betrokken is bij de hele procedure, van idee tot uitvoering, is niet duidelijk.

Sportpark
Frank Stork heeft met ondernemers en bewoners gepraat over zijn voorstellen. De reacties zijn in meerderheid positief. ‘Maar kritische geluiden zijn er ook wel degelijk,’ erkent Frank. Wat wil Frank? ‘Mij lijkt het een mooi plan om sportpark Voorland/Middenmeer in de toekomst de naam sportpark Johan Cruijff te geven. Het sportpark is belangrijk in de Watergraafsmeer en sterk verbonden met Park de Meer – de wijk die in naamgeving voetbal ademt en is gebouwd waar voorheen het Ajaxstadion de Meer stond – en Betondorp – de buurt waar Cruijff opgroeide -.’

Frank ziet het sportpark dat de naam van Cruijff zou moeten gaan dragen ook als entree naar de stad, en daarmee meer dan gepast voor de naam. ‘In praktische zin is de naamsverandering niet heel ingrijpend: voor alle verenigingen in het sportpark verandert de adresaanduiding niet, omdat de straten in en rond het sportpark, het Voorlandpad en de Radioweg, hun eigen naam (kunnen) behouden.’

Promenade
Een andere idee van onder anderen Frank Stork is wellicht meer discutabel. De praktische consequenties zijn ook hier leidend. ‘Het voorstel is om een deel van de Middenweg voortaan Johan Cruijff Promenade te noemen. We praten dan over het deel vanaf de ringweg A10 tot aan het punt waar de parallelweg begint, dat is bij nummer 326. Bewoners en ondernemers kunnen hun huidige adres op de Middenweg behouden, omdat het genoemde deel dan een parallelweg wordt. En ook de OV-haltes hoeven hun huidige aanduiding niet te verliezen.’ Een stuk straat waar de auto zo dominant is en de voetganger uit de buurt wenst te blijven promenade gaan noemen lijkt niet sterk. Anderzijds is het bedoelde stuk Middenweg wel de verbinding tussen waar Cruijff opgroeide (Betondorp) en waar hij voetbalde (De Meer).

Er zijn nog andere varianten denkbaar. In Betondorp zou bij het Johan Cruyffcourt wat nu Onderlangs heet een Johan Cruijff Promenade kunnen komen. Dat zou dan een voetgangersgebied moeten worden waar sport en Cruyff prominenter ontwikkeld worden, wellicht met ooit een Cruijff-Museum. Minder ambitieus (te weinig ambitieus?) is het idee om de Akkerstraat te veranderen in de Johan Cruyffstraat. Enzovoort.

QR-bordjes
Er is nog een idee voorgelegd aan de stadsdeelcommissie / de gemeente. Samen met Stichting Vrienden van Watergraafsmeer en andere geschiedschrijvers willen initiatiefnemers de geschiedenis tonen door middel van bordjes met een QR-code. Die bordjes linken dan naar informatie over Johan Cruijff, Ajax, De Meer, Café Meerzicht (nu De Avonden), Park de Meer, de Akkerstraat en Betondorp waar hij Johan Cruijff is geboren en opgegroeid.

 

1 REACTIE

  1. Wat is er mooier dan het sportpark Voorland/Middenmeer te benoemen naar Johan Cruijff met het huisnummer 14.
    Een beter alternatief is er niet volgens mij!
    En als het mogelijk is aan de kant bij de woonwijk nog een J.C. veldje waar ze altijd terecht kunnen vlak bij de plek waar het Ajax stadion stond.
    Deze opmerking na aanleiding van jullie artikel.
    Dank voor jullie aandacht!