Home Overzicht Waarschuwing

Waarschuwing

0

Waarschuwing voor toeristen. Momenteel zijn extreem gewelddadige lokale bewoners actief in Amsterdam. Zij vallen toeristen en hun bezittingen aan. Een aantal toeristen is in het ziekenhuis opgenomen en verkeert nog in levensgevaar. Zij zijn gelyncht door de meute toen ze de weg vroegen. Drie toeristen zijn overleden. Ga niet alleen naar buiten. Vermijd het openbaar vervoer. Spreek groepen lokale bewoners niet aan. Verlaat de toeristische gebieden nooit. In geval van nood, bel 112 voor politie en/of ambulance. Jullie zijn van harte welkom in onze stad. De politie pakt al het lokale verzet tegen toerisme hard aan.
Posters met deze in het Engels opgestelde waarschuwing van de GGD en de gemeente Amsterdam doken op diverse plekken in Amsterdam-Oost op. Wie verantwoordelijk is voor de verspreiding van de aanplakbiljetten is nog niet duidelijk. Dat het om een nepwaarschuwing gaat, is wel zonneklaar.
Hoe vaker ik de tekst lees, hoe geïntrigeerder ik raak. De posters zijn gedateerd op 1 juli, dus een 1-aprilgrap kan het niet zijn. Misschien een bewoner die de stroom toeristen zat is en ze zo uit de buurt probeert te jagen? Het idee alleen al dat toeristen gelyncht zouden worden door groepen razende Amsterdammers, is absurd. En dat de gemeente zo’n waarschuwing zou aanplakken al helemaal. Maar een onwetende toerist zou het zomaar kunnen geloven.

Ik zie de boze man of vrouw al zitten: druk typend achter de computer, logootje erbij, knip en plak, en voor alle duidelijkheid nog even ‘extreem gewelddadig’  en ‘drie toeristen zijn overleden’ in vet rood. Serieus, hoe gek kun je zijn? Ik zie hem of haar zich verkneukelen over de angst die de Bed & Breakfast-gangers zullen voelen zodra ze de waarschuwing lezen. In één keer eigenhandig het rolkofferprobleem opgelost. Onder het motto: als de gemeente er niets aan doet, doe ik het zelf wel. Stiekem sluipend door Oost met een rol posters onder de arm, plakkend in het donker.
Het idee lijkt gepikt van Erdogan. En eerlijk is eerlijk: goed gejat is beter dan slecht bedacht. De president van Turkije kreeg na zijn dreigende taal over Nederland ook voor elkaar dat Hollandse toeristen het land massaal links lieten liggen. Tot grote spijt van de Turkse bevolking die onze klandizie meer dan goed kan gebruiken. Zij ontvangen Nederlanders nog altijd met open armen zoals al die jaren ervoor. Als ik weer eens vrolijk aankondig dat ik naar Turkije ga, hoor ik vrijwel standaard: o jee, zou je dat wel doen? Veel te gevaarlijk daar nu, hoor. En al vertel ik nog zo vaak dat het daar voor toeristen nog steeds een walhalla is, toch krijg ik telkens dezelfde reactie: nou, ik neem het risico liever niet.

Wie weet dacht de bedenker van het Amsterdamse pamflet: dat kan ik ook! Angst zaaien is namelijk bijzonder effectief. En als maar genoeg mensen denken dat de gemeente Amsterdam waarschuwt voor lynchpartijen met dodelijke afloop, dan wordt het op termijn van fictie vanzelf tot feit gekletst. Zo hoor ik ook regelmatig van Nederlanders die in dorpen wonen dat Amsterdam zo gevaarlijk is en dat je daar niet veilig over straat kunt. En al zeg ik honderd keer dat dat echt niet zo is, dan nog kijken ze me meewarig aan, zo van: dat kun jij wel zeggen, maar ik geloof er niets van.
De gemeente Amsterdam is niet blij met de anonieme wildplakker en alle posters worden na melding onmiddellijk verwijderd. Het onderzoek naar de identiteit van de maker/verspreider(s) is in volle gang, maar of het iets oplevert? Het mysterie blijft vooralsnog. Evenals mijn nieuwsgierigheid naar het verhaal erachter. En de toeristen? Die halen laconiek hun schouders op en rollen vrolijk verder door Amsterdam, levend en wel.

IJopener | Foto Simone Slotboom.