Home Overzicht Wandel voor je leven met De Kraanvogel

Wandel voor je leven met De Kraanvogel

0
Het inloophuis is er voor de mensen die kanker hebben, maar ook voor familie en vrienden.

Als je te maken hebt met kanker, dan komt er veel onzekerheid op je af. Voor vragen en contact met anderen die eveneens leven met kanker, kun je sinds twee jaar terecht bij inloophuis De Kraanvogel aan het Robert Kochplantsoen. Het twee jarig bestaan wordt gevierd met een wandeling op 14 mei.

Door Anneke Hesp | Beeld De Kraanvogel

‘Mijn moeder en twee vriendinnen werden ziek en zo kreeg ik te maken met kanker.’ Voor Tanja Vermeer was de kennismaking hard, net als voor iedereen. Nu is zij voorzitter van Stichting De Kraanvogel. ‘Veronique, een van mijn zieke vriendinnen, vertelde me hoe fijn ze het vond bij het koor van Zingen voor je Leven en bij Viore, een inloophuis in Hilversum: ze voelde zich begrepen en was even weg van de medische kermis waar ze in terecht was gekomen.’

Het  Amsterdamse inloophuis dat Veronique voor ogen had, kwam er en in mei 2015 opende burgemeester Eberhard van der Laan De Kraanvogel. De naam verwijst naar de origami vogeltjes die in Azië gevouwen worden om de hoop op duizend jaar geluk en voorspoed uit te drukken.

Mantelzorgers
Veronique heeft de opening niet meer meegemaakt, maar haar man en broer wel. Zij zijn nauw betrokken bij De Kraanvogel. Want het inloophuis is er niet alleen voor de mensen die kanker hebben, maar ook voor familie en vrienden. Mantelzorgers voelen immers ook soms de behoefte aan een luisterend oor of aan even ruimte voor zichzelf en dan te weten dat hun echtgenoot of ouder zich thuis voelt op een gezellige plek.

Vrijwel elke werkdag is er nu een aanbod aan activiteiten. Dat varieert van inloop met een kopje koffie, een gezamenlijke lunch voor twee euro tot en met schrijfbegeleiding, stembevrijding of schilderen.

‘We bieden geen ondersteuning zoals ziekenhuizen dat doen met artsen en verpleegkundigen,’ zegt Tanja Vermeer. ‘Maar met vrijwilligers bieden we de inloopmogelijkheden aan en onze activiteitenbegeleiders verzorgen de workshops, zowel overdag als nu ook op een avond. Heel succesvol is Spelen voor je Leven, waarbij onze gasten naar hartenlust improviseren.’

Vergeten of omarmen
Het begin van De Kraanvogel werd twee jaar geleden mogelijk door financiële ondersteuning van het Koningin Wilhelmina Fonds. Hockeyclub Athena bood tijdelijke opvang in het clubgebouw op Voorland en vrijwilligers werden opgeleid door professionals van het IPSO, de overkoepelende branche organisatie.

In 2016 volgde de verhuizing naar Robert Kochplantsoen 19. De ruimte is warm ingericht. Grote tafels, gerieflijke bank, dekens en kussens op voorraad, een keuken, materialen om creatief aan de slag te gaan. Alles om de ziekte even te vergeten of juist te omarmen.

Er is een boekenkast met titels als ‘Het Prostaatkankerboek’ van journalist Wim Köhler en ‘Kankerklas’ van Corien van Zweden. Er staat crème klaar om de droge huid te verzachten. Er is informatie over oncologische fysiotherapeuten, een kapper/pruikenmaker, passende lingerie en bijvoorbeeld ook over een gastenweek in Les Vaux, Midden-Frankrijk, met een speciaal  programma om nieuwe krachten op te doen.

Wandeling
De wandeling op 14 mei start in het Amsterdamse Bos, dicht bij het creatieve atelier in Amstelveen waar De Kraanvogel nauw mee samenwerkt. Tanja Vermeer verheugt zich zeer op de viering: ‘Het wordt wandelen voor je leven! We komen langs de Amstel naar het Robert Kochplantsoen. Op alle plekken langs de wandeling kunnen mensen aanhaken en aanmoedigen. Na afloop maken we twee hele grote schilderijen en eten we met elkaar. Natuurlijk gaan we Kraanvogels maken, als hoop voor de toekomst!’ Wil je meedoen?

Info [email protected] | 020 362 9686 | 06 4836 2873 | www.dekraanvogel.org