Home Duurzaam Warmte uit de buurt in plaats van gas

Warmte uit de buurt in plaats van gas

1

Wist u dat we 5.000 woningen in de Watergraafsmeer kunnen verwarmen met restwarmte uit onze buurt? Binnenkort vindt u in uw brievenbus een flyer van MeerEnergie, de buurtcoöperatie die een warmtenet in Middenmeer wil aanleggen. Wat wil MeerEnergie precies? Wie kan er meedoen? Wat betekent dat voor u?

MeerEnergie | Dwars

Welk warmtenetwerk heeft MeerEnergie voor ogen?
Bij datacenters in het Sciencepark komt warmte vrij bij het koelen van de computers. Deze warmte is ruim voldoende voor verwarming van en warm water in minimaal 5000 huizen in Middenmeer! Om die warmte bij de huizen te krijgen zijn een leidingennetwerk en een centrale warmtepomp nodig. Én enthousiaste buurtbewoners die warmte uit de buurt willen gaan gebruiken in plaats van gas. Immers: we moeten in Nederland allemaal van het gas af en door de beschikbare warmte te benutten kunnen we Middenmeer daar snel mee helpen.

MeerEnergie is opgericht door vier buurtbewoners uit de Watergraafsmeer. Zij onderzoeken samen met een flinke groep vrijwillige buurtgenoten of en hoe dit warmtenet haalbaar is. Eind maart besluit de gemeente Amsterdam of zij het geld – dat loopt in de miljoenen – vrijmaakt voor de eerste fase van de aanleg van zo’n warmtenet in onze buurt.

.

Hoeveel buurtbewoners zijn er nodig voor een succesvol buurtwarmtenet?
Als de gemeente kiest voor een warmtenet in samenwerking met MeerEnergie gaat MeerEnergie op volle kracht vooruit. De buurtbewoners zijn nu al in werkgroepen bezig met het uitzoeken van technische en financiële zaken die bij het aanleggen van een warmtenet komen kijken. Daarnaast is het van groot belang dat er zoveel mogelijk mensen uit de buurt aangeven mee te willen doen aan MeerEnergie en buurtwarmte van en voor bewoners zelf in hun huizen willen. Want om een succesvol warmtenet aan te kunnen leggen zou wel 80 procent van alle mensen in onze buurt mee moeten doen. Er hebben zich al meer dan 600 mensen gemeld!

Wat wil de gemeente Amsterdam?
Amsterdam wil in 2040 een aardgasvrije stad zijn. Wij kunnen daaraan bijdragen door over te stappen op een buurtwarmtenet. Hoe mooi zou het zijn op deze manier ons eigen steentje bij te dragen? Ons land moet de CO2-uitstoot vóór 2030 met 49 procent verlagen. Dat lukt onder andere door restwarmte te gebruiken in plaats van gas; warmte die nu in de buurt al vrij komt en niet wordt gebruikt, maar nu – dag in dag uit – de lucht in wordt geblazen.

Hoe werkt de buurtwarmtelevering aan mijn woning?
Een warmtenetwerk is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt en dat een alternatief biedt voor het gasnetwerk. In het geval van Middenmeer wordt het water (32°C) geleverd door datacenters in het Science Park. Dat water wordt door een centrale warmtepomp verwarmd tot ongeveer 80°C en daarna verspreid naar de aangesloten woningen. Uiteindelijk komt de warmte van rond de 70°C via een warmte-afleverset de woning binnen. Via deze set wordt de warmte overgedragen aan de eigen bestaande cv- en warmwaterleidingen. De afleverset is circa 40x4x20 cm, kleiner dan een cv-ketel.

Van wie is MeerEnergie?
Hoe werkt zo’n buurtcoöperatie? Een buurtcoöperatie is een manier om samen met je buren te ondernemen. De coöperatie is democratisch georganiseerd, dat wil zeggen dat elke buurtbewoner die lid is zeggenschap heeft. In een coöperatie kunnen buurtbewoners op verschillende manieren deelnemen: leden die investeren (en later rendement kunnen verwachten) en leden die alleen deelnemen om warmte af te nemen. Iedereen heeft evenveel zeggenschap en eventuele winsten blijven binnen de buurt.

Hoe hangen de gemeentelijke plannen voor grondwerkzaamheden samen met de plannen van MeerEnergie?
We willen het warmtenet het liefst gelijktijdig aanleggen met graafwerkzaamheden van de gemeente. In Middenmeer Noord/Linnaeusparkbuurt staan die voor eind 2019 op de planning. We onderzoeken of deze circa 1.500 woningen alvast een warmtenet kunnen krijgen. De overige woningen in Middenmeer kunnen dan daarna worden aangesloten. Wat kunt u doen? U kunt u nu al aanmelden als lid van de coöperatie, voor slechts € 10,00 (eenmalig inschrijfgeld). Net zoals al meer dan 600 buurtgenoten deden.

Check www.meerenergie.amsterdam/doe-mee

Vorig artikelSloop, opbrekingen en betonblokken
Volgend artikelSculpturen van Oost: Geen stad als Amsterdam

1 REACTIE

  1. Dit is een utopisch veel te duur plan. Wie garandeerd de warmte levering van de data-centers ? Het is veel goedkoper en duurzamer om de bestaande gasleidingen te gebruiken voor waterstof. Buiten dat voor 2040 van het gas af is compleet idioot.
    Minder CO2 uitstoten prima maar dat gaat zoals het nu wordt aangepakt echt niet lukken en zeker niet als het politiek onbenul zich laat leiden door lobbyisten die dit als een verdienmodel zien. Het is ook een beetje raar dat we denken dat we aan te termostaatknop van de natuur kunnen draaien.