Home Wonen Wat heb je de afgelopen maand gedaan?

Wat heb je de afgelopen maand gedaan?

1

Er is weer een maand voorbij. Het schrijven van deze column drukt me met mijn neus op het feit dat de tijd snel verstrijkt. Ik denk dan vrijwel automatisch: ‘En wat heb ik gedaan in de afgelopen weken?’ Mijn eerste gedachte is: ‘Ik heb weinig voor elkaar gekregen.’ Daarbij denk ik dan vooral aan werkgerelateerde zaken. Wanneer ik wat langer bij die vraag stilsta, blijk ik best het een en ander bereikt te hebben, maar dat is niet zo zichtbaar.

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

Zo help ik natuurlijk elke maand mijn klanten met opruimen, hun administratie ordenen en grip krijgen op hun leven. Niet niks, lijkt me. Maar aangezien ik dit inmiddels al ruim twaalf jaar doe, springt het er niet uit in mijn ‘maandelijkse evaluatie’. Daarnaast gaan alle andere zaken, routines en gewoonten natuurlijk ook door. Denk aan afspraken met familie en vrienden, oppassen, bezoekjes aan een eenzame oudere, huishouden, wandelen, lezen en slapen.

Tip

Sta regelmatig even stil bij wat je hebt gedaan, wat je wilt doen en hoe je dat dan moet doen.

Ik vermoed dat wanneer ik mijzelf de vraag stel: ‘Wat heb je gedaan?’, ik denk aan aparte, afwijkende dingen, zoals een boek schrijven, een berg beklimmen, een cursus volgen, naar een bruiloft of een begrafenis. De uitzonderingen dus. Tja, die zijn dunner gezaaid dan mijn dagelijkse beslommeringen. Gelukkig maar, want elke maand enorme hoogte- en dieptepunten lijkt me ook geen pretje. En vermoedelijk went ook dat en behoren wat nu bijzondere gebeurtenissen zijn dan tot mijn dagelijkse beslommeringen.

Nu ik in mijn agenda heb gekeken om na te gaan wat ik de afgelopen tijd heb gedaan, blijk ik meer buiten mijn kader te hebben gedaan dan ik in eerste instantie dacht. Blijkbaar heeft het niet bijster veel indruk gemaakt, want dan had ik het wel onthouden. En zo leef ik mijn leven en word ik deze maand (bijna zonder dat ik het in de gaten heb) zelfs weer een jaartje ouder.

Maar waar gaat het nu eigenlijk om? Hoe vervelend is het dat er weer een maand voorbij is? Allereerst voelt het voor mij wat ongemakkelijk, omdat ik weer een onderwerp moet bedenken voor deze column. Elke maand iets origineels schrijven, lukt me de ene keer beter dan de andere keer. Ten tweede zou ik graag kunnen zeggen tijdens zo’n periodieke evaluatie in mijn hoofd dat ik wat van mijn lange-termijn-doelen heb bereikt. Dat ik me niet heb laten afleiden door details. Dat ik voorrang heb gegeven aan belangrijke zaken en niet aan urgente zaken. Dat ik me niet te veel heb laten afleiden door sociale media en lukrake verzoeken, maar dat ik geconcentreerd bezig ben geweest met wat ik belangrijk vind en wat ik nodig vind of moet doen om op termijn mijn klanten nog beter te kunnen begeleiden, een studie af te kunnen ronden, een boek te schrijven, minder stress te ervaren, …

Denk nu niet dat dit een maandelijks terugkerend heet hangijzer is voor mij, want er nu over schijven kost me meer tijd dan dat de hele gedachte duurt. Het lijkt nu dus een stuk groter dan het daadwerkelijk is in mijn hoofd. Wat het voor me doet is dat ik zeer kort even een pas op de plaats maak om na te gaan of ik me niet te veel laat leiden door onbelangrijke zaken en te proberen mijn gedrag de komende tijd bij te sturen, zodat ik volgende maand wellicht wel denk: ‘Hé, wat ben ik goed bezig geweest de afgelopen tijd!’

 

Vorig artikelBoom in Watergraafsmeer met wortels en al door storm geveld
Volgend artikelExpositiehal CBK overgenomen door Framer Framed

1 REACTIE

  1. In feite lijkt de kern van de vraag: vind ik dat ik de tijd goed gebruik/gebruikt heb?
    Laten we vooral niet vergeten hoe belangrijk het niets-doen, het luieren kan zijn! Wanneer je terugkijkt op de voorbije tijd en géén opzienbarende bezigheden of prestaties waarneemt, denk dan vooral niet in termen van “verloren tijd”. Voor iedereen is het belangrijk ertoe te kunnen besluiten de tijd voor een bepaalde periode tussen je vingers door te laten glijden: met des te meer energie kun je je vervolgens weer zetten aan zaken en bezigheden die je van belang vindt!