Home Wonen Wat wil je?

Wat wil je?

0

Nooit eerder kreeg ik zoveel reacties op mijn column als vorige maand. Wat me opviel is dat mijn lezers tussen neus en lippen door een opmerking maakten over mijn planningsverhaal van de laatste keer. Ze lijken het wel eens te zijn met me, maar ik kreeg vooral het gevoel dat ze vonden dat ik makkelijk praten had. Doordat de opmerkingen wat vaag bleven, ik er geen grip op kreeg en me realiseerde dat de definitie van planning wel eens een obstakel zou kunnen zijn, leek het me nuttig deze maand nog even door te gaan op dit onderwerp.

 Opruimspecialist Linda Groen
is professional organizer en auteur van Wat een bende! en van Professional organizing, je leven op orde

Wat is planning? Volgens Van Dale is planning het opstellen van en werken volgens plannen. Dat is de theorie. Maar wat betekent planning in de praktijk? Het is dus niet puur het inplannen van taken en activiteiten. Nee, je moet eerst plannen hebben. De meesten van ons hebben plannen genoeg, maar zijn die concreet genoeg om stap voor stap in een uitvoerbaar schema te plaatsen? Met andere woorden is de brij in je hoofd van zaken die je wil, moet en kunt doen ook grijpbaar? Of zijn ze voordat je ze kunt benoemen of opschrijven al weer vervlogen? Of heb je zo ontzettend veel plannen en ideeën in je hoofd dat er geen beginnen aan is om ze te willen vatten in een planning?

De kernvraag bij planning is wat je wilt in je leven. Niet alleen vandaag, deze week of volgende maand. Nee, wat wil je op termijn? Dit is een vraag die je zelf moet beantwoorden. Een ander kan dit niet voor je doen. Er zijn miljoenen antwoorden mogelijk op de vraag wat je wilt. Het zou kunnen dat je je kinderen wilt grootbrengen tot stabiele volwassenen, dat je een boek wilt schrijven, dat je verre reizen wilt maken, dat je meer tijd met je vrienden wilt doorbrengen of dat je ontslag wilt nemen en eindelijk voor jezelf wilt beginnen. Dit zijn slechts een paar voorbeelden. En dan heb ik het nog niets eens over combinaties van wat je zou willen. Want wie wil slechts één ding in het leven?

Duizelt het je al? Voordat je aan het maken van een planning toekomt, ligt een aantal van jullie al knock-out. Dat is begrijpelijk. Sommigen is hun hele leven nog niet gevraagd wat ze willen, want ze zijn druk met zorgen voor anderen of overleven. Zelfs als je wel de vraag wat je wilt voorgelegd hebt gekregen of aan jezelf stelt, is het antwoord daarop niet makkelijk. Het beantwoorden van die vraag vereist vaak rust en planning. Hé, planning! Zijn we nu in een vicieuze cirkel beland?